Riensluisbrug in Lemmer krijgt opknapbeurt

De Riensluisbrug. FOTO GOOGLE STREETVIEW

De Riensluisbrug in Lemmer is in zo’n slechte staat dat de brug niet meer veilig geopend kan worden. Er is een grondige reconstructie van de brug nodig. De brug ligt echter in de hoogwaterkering en kan daarom pas na het stormseizoen, in het voorjaar van 2021 worden gerenoveerd.

Eind maart zal dan het brugdek worden weggehaald en op een andere locatie worden aangepast. De brug is dan tot juni gestremd voor autoverkeer. Voor voetgangers en fietsers wordt een noodbrug aangelegd.

De brug wordt grondig aangepakt. Vrijwel alle bewegende delen en de bedieningsinstallatie van de brug worden vervangen. Alleen de zogenaamde val wordt na aanpassingen hergebruikt. De val is het deel waar de weg op ligt. De brug wordt voortaan elektrisch aangedreven in plaats van hydraulisch. Bij deze grondige reconstructie wordt er ook gewerkt aan de kelder van de brug.

Omdat er een begrotingstekort is ontstaan voor de aanbesteedde reconstructie stelt het college voor aan de raad voor om het extra benodigde budget op korte termijn beschikbaar te stellen. De overschrijding van het budget heeft verschillende oorzaken. De val moet bijvoorbeeld door vernieuwde wetgeving worden aangepast. Nieuwe wetgeving is tevens de reden voor meer tekenwerk en bewijslast voor de constructiesterkte. Daarnaast vielen de voorbereidingskosten hoger uit en zijn de loonkosten hoger geworden. Al met al is er nu een tekort van 314.000 euro op het project.

Lees ook | Boten kunnen geen kant op door kapotte sluisbrug in Lemmer

Je kunt deze onderwerpen volgen
De Fryske Marren