De provincie Fryslân had de grootte van het vogelweidegebied bij een te bouwen vakantiepark in Balk opnieuw moeten berekenen. Dat zegt woordvoerder Peter van den Meerschaut.

Twee weken geleden stelde de gemeenteraad van De Fryske Marren een debat over de plannen van het Heerenveense Kontour Vastgoed uit, omdat een foute berekening van de provincie aan het licht kwam. De ontwikkelaar wil een park met 43 luxe recreatiewoningen bouwen aan de rand van recreatiepark Markant.

Het besluit om het debat uit te stellen kwam nadat het college had gemeld dat de zogenaamde weidevogelcompensatie niet goed was berekend. Die compensatie moet worden betaald wanneer door nieuwbouw geschikte grond voor weidevogels wordt verstoord.

Lees ook PREMIUM | Besluit over bungalowpark Balk uitgesteld om foute berekening

Het geld kan dan bijvoorbeeld worden gebruikt om boeren schadeloos te stellen als ze weilanden geschikt maken voor de vogels. 

De provincie, aan wie het geld betaald moet worden, berekende al in 2017 dat door de plannen 1,01 hectare potentieel weidevogelgebied verloren zal gaan. Maar die berekening was gebaseerd op een verkeerd uitgangspunt, zegt woordvoerder Van den Meerschaut.

'Ontwikkelaar wil er een park met 43 luxe recreatiewoningen'

Er werd uitgegaan van een afstand van 200 meter tot de nieuwe bebouwing als gebied dat niet meer geschikt zou worden voor de vogels. Maar dat had een afstand van 300 meter moeten zijn, zegt de provincie nu. In plaats van 1,01 hectare raakt daardoor 5,22 hectare ongeschikt voor weidevogels. De fout kwam aan het licht door een contraexpertise van de Vogelwacht Balk dat tegen de komst van het park is, omdat hier zou gaan om juist heel succesvol weidevogelgebied. 

,,Als er in 2017 geen fout was gemaakt, hadden we nu geen probleem gehad’’, zegt Van den Meerschaut. In 2020 kwamen de plannen in een verder gevorderd stadium en werd de berekening opnieuw actueel. Maar de berekening werd niet opnieuw uitgevoerd. ,,In 2020, op het moment dat dit weer begint te spelen, is er iemand bij de provincie die zegt: dit is lekker makkelijk, dat is in 2017 ook al gedaan.’’

Dat het gebied nu groter is, betekent volgens de provincie dat Kontour meer compensatiegeld moet betalen. Per hectare gaat het om bijna 7000 euro.

Petitie

De Vogelwacht Balk is inmiddels met andere tegenstanders een petitie tegen het park begonnen. Vrijdagmiddag was die al ruim achthonderd keer ondertekend. Verantwoordelijk gedeputeerde Douwe Hoogland van de provincie heeft volgende week een gesprek met De Fryske Marren en de Vogelwacht. 

Hoogland zegt dat de provincie wil kijken of er oplossingen te bedenken zijn waarmee de vogelwacht uit de voeten kan. ,,Wellicht kunnen we proberen dat ze er extra grond bij krijgen.’’ Hij benadrukt dat er nog geen concrete voorstellen zijn. ,,Maar zoiets zou kunnen.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
De Fryske Marren
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct