Jan Arend Boer verzamelt politie-uniformen en aanverwante spullen vanuit de hele wereld

Politieparafernalia: Jan Arend Boer verzamelt politie-uniformen vanuit de hele wereld

Jan Arend Boer verzamelt politie-uniformen en aanverwante spullen vanuit de hele wereld Foto: HogeNoorden/Jacob van Essen

Tijdens een zolderopruiming in het politiebureau in Lemmer vond agent Jan Arend Boer helmen. Nu, 32 jaar later, heeft hij 370 uniformen en allerlei parafernalia. En er kan altijd meer bij.

Zijn collectie was al eens te zien in Kameleondorp in Terherne, zogenaamd als de geheime hobby van veldwachter Zwart.

Twee jaar geleden hingen de spullen van Jan Arend Boer (58) uitgestald op een open dag van justitie. Met ertussen het pak van de chef die verantwoordelijk was voor het politieoptreden tijdens Kneppelfreed in 1951.

Politiemuseum

In het politiebureau in Leeuwarden zijn de uniformen van de planner van de vreemdelingendienst permanent te aanschouwen, zij het voor een select gezelschap. De gang is immers niet zomaar vrij toegankelijk.

Maar de hele collectie kan door iedereen worden bewonderd op de site politiemuseumfriesland.nl . Want de uitstalling in de verbindingsgang op de eerste etage betreft slechts een fractie van zijn hele verzameling. Voor 200 Nederlandse en 170 buitenlandse uniformen is de ruimte natuurlijk veel te klein. De meeste kostuums liggen dan ook opgeslagen op drie verschillende locaties.

Het begon in 1988 allemaal met twee oude helmen van de rijkspolitie. Boer, destijds werkzaam op de post Lemmer, ruimde de zolder van het voormalige bureau aan de Markerstraat op en vond het zonde de hoofdbeschermers weg te gooien.

Dus kwamen ze op de kast. Een week later lag er een pet bij, twee weken later een hoedje. ,,Toen vroeg iemand of er politiespullen werden verzameld. En die had weer een paar emblemen’’, vertelt Boer.

Duitsers schonken pakken

Het was de ‘pré-internetperiode’, haalt hij aan. Dus moest hij het hebben van zijn contacten. Tijdens de Elfstedentocht van 1986 ontmoette zijn voormalige collega Jaap Lubach in Sloten een collega uit Zwitserland, die vroeg of hij een Nederlands uniform mocht hebben. ,,‘Dan krijg je van mij een Zwitsers’, zegde hij toe.’’ En ook Duitsers schonken pakken.

Een broer van een maat bijvoorbeeld reisde naar het Engelse Dorset en kwam terug met een doos politieparafernalia. En de ME-kisten met verfspetters stelde collega Jan Graafstra beschikbaar. Hij moest in 1990 het het Wolters Noordhoffcomplex in Groningen mee ontruimen. ,,Ze werden toen door krakers onthaald met verfbommen’’, legt Boer uit.

Het oudste stuk van zijn collectie stamt uit 1927. Hij kreeg het van de schoonvader van Lubach. ,,Met politiediploma.’’

Dankzij internet is de hele wereld nu binnen handbereik. Via MSN regelde hij binnen vijf minuten een compleet Sloveens uniform. En kreeg hij een jurk van een Russische luitenant kolonel die ,,ergens boven in Siberië’’ woonde.

Altijd ruimte voor meer

De vitrines liggen vol helmen, bretels, servies, knuppels en emblemen. Zoals dat met pompeblêd, dat jarenlang de bovenarm van Friese ME’ers sierde. ,,Hé, wat heb jij een mooi hartje op de mouw’’, kregen die dan in Amsterdam te horen. De poppen en bustes heeft hij onder andere van de Bentex en de V&D.

Boer geeft aan ,,genoeg’’ spullen te hebben. ,,Maar er is altijd ruimte voor meer.’’


Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 4,99 per maand. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct