De onderbouwing voor extra gemeentelijk geld voor sociaal werkbedrijf Empatec moet in de toekomst echt beter. Dat vinden raadsleden van De Fryske Marren.

Het geld is bedoeld voor de honderden mensen die bijvoorbeeld bij een van de werkbedrijven van Empatec, zoals een verpakkingsbedrijf, werken. In totaal gaat de gemeentelijke bijdrage per werkplek jaarlijks structureel omhoog van 2000 naar 3000 euro.

De bijdragen betalen De Fryske Marren en drie andere gemeenten aan de Gemeenschappelijke Regeling Fryslân-West, waarvan ze deel uitmaken. De GR is enig aandeelhouder van Empatec.

Voor De Fryske Marren betekent het dit jaar een nadeel van 107.000 euro. Veel raadsleden zeiden woensdagavond tijdens de raadsvergadering dat de GR een slechte onderbouwing gaf. ,,Dy ûntbrekt hielendal’’, vond Sytze Holtrop (ChristenUnie). ,,Dat moat gewoan oars.’’

‘Ried is suertsje by boadskippen’

,,Wy fine ek dat wy foldwaande ynformaasje ha moatte’’, zei Jan van Zanden (CDA). ,,As in oare boarger of ûndernimmer in oanfraach docht foar in beskaat bedrach moat dy ek mei in goede ûnderbouwing komme. Dat jildt dus ek foar de GR Fryslân-West.’’

Veel meer dan kritiek uiten op de onderbouwing kon de raad niet. Het verhogingsbesluit is een bevoegdheid van het bestuur van de GR, die bestaat uit wethouders. De raadsleden konden hooguit hun gevoelens uiten. ,,De riedsleden sitte der allinnich mar by as in soart suertsje by de boadskippen’’, vond Rinze Visser (NCPN).

Maar al had de gemeenteraad de verhoging wel kunnen wegstemmen, dan was dit waarschijnlijk niet gebeurd. Zo zei Visser ondanks zijn bezwaren dan toch te hebben voorgestemd. ,,It giet om de minsken dy’t der wurkje mei lichaamlike en geastlike beheiningen net yn ’e steek te litten.’’

,,Wy sitte wat yn in tuskenperioade’’, vond Van Zanden. Na de zomer bepalen de gemeenteraden over hoe het sociaal werkbedrijf in de toekomst moet worden ingericht. In verband daarmee wilde hij het bedrijf ,,de romte’’ geven.

Bedrag wordt later heroverwogen

Verantwoordelijk wethouder Luciënne Boelsma (CDA) zei dat de verhoging nodig was om de begroting sluitend te krijgen. ,,It is net sa dat it finansjeel út de hân rint.’’ Ze benadrukte daarnaast dat de verhoging bij de volgende begroting wordt heroverwogen en ze zegde toe alle kritiek mee te nemen.

De gemeenteraad van Súdwest liet twee weken geleden weten het geld niet beschikbaar te willen stellen.

Lees ook | Súdwest-Fryslân zet rem op Empatec

Je kunt deze onderwerpen volgen
De Fryske Marren
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct