Omwonenden van sporthal De Stuit in Joure zien de mogelijke komst van cultureel centrum Brûsplak niet zitten. Ze voelen zich ongehoord en vrezen geluidsoverlast.

Een projectgroep, bestaande uit burgers en ambtenaren van de gemeente De Fryske Marren, vindt de sporthal de beste locatie voor tientallen verenigingen uit het dorp. Andere opties, zoals nieuwbouw aan de Sinnebuorren, vlak bij de Aldi, en nieuwbouw bij zwembad Swimfun, vielen af.

Lees ook | Projectgroep wil Brûsplak Joure in sporthal De Stuit

Maar omwonenden van het gebouw zeggen dat er nu al veel rumoer is van naastgelegen scholen en hangjongeren. ‘Tel daarbij op dat straks hier muziekverenigingen gaan oefenen, een drumband en elektrisch versterkte popbandjes’, schrijven ze in een brief. Daarnaast zijn ze bang voor parkeer- en verkeersoverlast en voorzien ze onveilige situaties.

Bewonersbijeenkomst

Ze zeggen zich te hebben verenigd omdat ze zich individueel niet gehoord voelden. ,,Er wordt gesuggereerd dat er veel inspraak is geweest. Maar we hebben helemaal niet de mogelijkheid gehad om in te spreken’’, zegt woordvoerder Marten van der Molen. Volgens hem is de brief geschreven namens 21 huishoudens, die zich tot aan ‘de laatste instantie’ verzetten en vinden dat zalencentrum ‘t Haske een betere locatie is.

Volgens Tjitske Stegenga van de Brûsplak-projectgroep is er voorafgaand aan een bewonersbijeenkomst begin deze maand en erna de gelegenheid geweest om vragen te stellen. Op de avond zelf was geen mogelijkheid om vragen te stellen, omdat de avond online was.

Er kwamen volgens haar vijftien mensen op af, maar de organisatie hield er van te voren rekening mee dat er misschien bijna zeventig mensen zouden komen. ,,Dan is een gesprek digitaal onmogelijk’’, zegt ze. ,,Als er geen corona was waren we met de mensen in De Stuit in gesprek gegaan. Dat was tienduizend keer beter.’’

‘Zorgen terecht’

Stegenga noemt de zorgen van de omwonenden ,,terecht’’. ,,Aan een deel hebben we al aandacht besteed, aan een deel niet.’’ De projectgroep zal volgens haar uiterlijk volgende week antwoord geven op de overige vragen die de groep ,,kan beantwoorden’’. ,,We weten niet alles als projectgroep.’’

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente De Fryske Marren komt binnenkort met een voorstel aan de gemeenteraad. Volgens wethouder Roel de Jong (PvdA) heeft het college nog geen beslissing genomen. Het college is niet gebonden aan het advies van de projectgroep en kan ook een andere locatie voorleggen aan de raad.

De raad, die uiteindelijk beslist, heeft gisteren en vorige week achter gesloten deuren een presentatie gekregen van de projectgroep over Brûsplak.

Je kunt deze onderwerpen volgen
De Fryske Marren
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct