Zorginstelling Wilhelminaoord in Sint Nicolaasga wil op haar landgoed een gebouw met zestien zorgappartementen bouwen. Hûs en Hiem is kritisch over het uiterlijk.

Het monumentale gebouw uit 1903 kreeg in 2016 een functie als woonzorggebouw voor ouderen die zorg nodig hebben, maar niet in een groot verpleeghuis willen wonen. Eigenaren Ben Okkema en Albert Oosting kozen een idealistisch concept, dat oudere stellen gelegenheid biedt om bij elkaar te blijven, ook al is een van hen toe aan verpleegzorg.

De vraag is enorm, merkt Okkema. ,,Er zijn ongelooflijk veel ouderen op zoek naar kleinschalig wonen met zorg.’’ Daarom viel het besluit tot een uitbreiding: naast de bestaande 28 appartementen komen er 16 nieuwe woningen bij.

Rijksmonument

Om het geliefde rijksmonument in zijn waarde te laten, besloten de eigenaren met architect Harrie Pans uit Raamsdonk om de nieuwbouw een stukje verderop uit het zicht te plaatsen. Ze kozen voor het gebied bij de tuinmanswoning en de parkeerplaatsen.

Een van de twee schuren wordt hier gesloopt. Er is bescheiden bomenkap voor nodig. De wandelpaden blijven zoveel mogelijk bewaard.

loading

,,Met een halfverdiepte gang maken we een verbinding tussen het bestaande pand en de nieuwbouw’’, vertelde Pans donderdag bij de presentatie van zijn voorontwerp aan adviescommissie Hûs en Hiem. Het nieuwe gebouw telt drie bouwlagen en staat ‘gedraaid’ ten opzichte van het hoofdgebouw.

Modernistisch

De commissieleden toonden begrip voor de gekozen bouwlocatie, maar waren kritisch over de architectuur. Het ontwerp bestaat namelijk uit een een combinatie van allerlei vormen en stijlen, zowel traditioneel als modernistisch.

Die veelheid aan stijlen is onwenselijk, vindt de commissie: ,,Maak een duidelijke keuze.’’ Commissieleden suggereerden om in de uitwerking een vorm te kiezen die doet denken aan een historisch poortgebouw, of misschien een verwijzing naar de cottage-stijl van het bestaande monument. Ook de gedraaide richting doet de uitstraling geen goed, aldus Hûs en Hiem.

Je kunt deze onderwerpen volgen
De Fryske Marren
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct