Al twee keer sneuvelde een nieuwbouwplan voor de Stevenshoek in Langweer. Projectontwikkelaar Zwanenburg doet nu een nieuwe poging, maar de commissie was niet enthousiast.

,,In het verleden is het met misschien wel heel veel bravoure geprobeerd. Maar projectontwikkelen is echt een vak op zich.” Pieter Lemstra van de gemeente De Fryske Marren keek donderdagmiddag bij adviescommissie Hûs en Hiem nog even terug op twee eerdere plannen voor de locatie van de voormalige melkfabriek aan de Stevenshoek in Langweer. Beide keren slaagde de projectontwikkelaar er niet in om het te realiseren. Deze keer, met het gerenommeerde Zwanenburg Projecten uit Heerenveen als initiatiefnemer, moet het volgens Lemstra wel lukken. ,,De gemeente omarmt dit. Eigenlijk wil iedereen deze locatie zo snel mogelijk vlottrekken.”

De afgelopen jaren was er nogal wat te doen om de nieuwbouw op de Stevenshoek. Het laatste plan kwam van ontwikkelaar Cor van Doorn, die er een complex met een grandcafé en luxe appartementen wilde bouwen. Toen hij begin 2017 bij de Raad van State gelijk kreeg - een lokale stichting was naar de rechter gestapt - dacht het dorp van de rotte kies verlost te zijn. Het bleek niet het geval: eind 2018 besloot Van Doorn zijn plan af te blazen. Hij kreeg de appartementen niet verkocht.

Bescheidener nieuwbouwplan

Mede daarom komt Zwanenburg nu met een wat bescheidener nieuwbouwplan: een complex met zeventien appartementen en (opnieuw) horeca op de begane grond. ,,Kleiner en beter passend bij de doelgroep”, zei Titia Haagsma van de projectontwikkelaar. De voormalige uitbaters van Café De Wielen - dat laatstelijk in het voormalige fabrieksgebouw zat - zouden wel oor hebben naar het horecadeel. Bij het nieuwe complex moet ook een klein haventje komen.

Architect Ruben de Kraker van De Wolff & Partners zei dat hij zich had laten inspireren door het voormalige fabrieksgebouw. Hij ontwierp een hoekig pand met aan de bovenzijde een uitstekende dakrand.

'Ik mis de betekenis van het gebouw in het grotere geheel'

Bij de welstandscommissie kreeg hij de handen donderdag niet op elkaar. Ze wezen erop dat het pand op een beeldbepalende plek komt: boottoeristen komen hierlangs het dorp binnen en leggen ook vaak aan aan de voormalige laad- en loskade. Voor de ,,poort van Langweer”, zoals de plek werd genoemd, ontbrak het aan uitstraling. Het ‘Langweerder eigen’ zit er niet in, vond een commissielid. En: ,,Het voelt als een blok in een grote stad, in plaats van een plan voor de kop in Langweer.” Verschillende leden zeiden een architectonisch idee te missen, en ook amper verwijzing naar de melkfabriek te zien. ,,Ik mis de betekenis van het gebouw in het grotere geheel”, zei een van hen, die het ‘een soort invuloefening’ noemde.

De architect moet met een beter plan komen om instemming te krijgen van de commissie, was de conclusie. Hij heeft daarvoor nog de mogelijkheid: het ging gisteren nog niet over de definitieve aanvraag.

Je kunt deze onderwerpen volgen
De Fryske Marren
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct