Lemsters hopen dat raad toch bedrijfsmatige verhuur van woningen verbiedt

FOTO PIXABAY

Tegenstanders van bedrijfsmatige verhuur van huizen in de Vogelbuurt in Lemmer doen via brieven nog één poging: ze hopen dat de raad verhuur verbiedt.

Volgende week velt de gemeenteraad van de gemeente De Fryske Marren definitief een oordeel. De kans is groot dat het indienen van de zienswijzen door de bewoners weinig oplevert. In april vorig jaar sprak de raad zich al uitdrukkelijk uit voor commerciële verhuur.

In de Vogelbuurt mogen ruim tweehonderd woningen zowel permanent als recreatief worden bewoond. Volgens de tegenstanders worden zo’n twintig tot dertig woningen ,,veelal kortdurend’’ verhuurd. Dat zou overlast veroorzaken en zorgt voor onder meer het ontbreken van ,,sociale cohesie’’ en ,,spookhuizen in de winter’’.

‘Twee, drie gezinnen in een huis van zes personen’

,,In de zomer is het zo ontzettend druk hier’’, zegt Adri van den Brink (76). ,,Dan wonen er twee, drie gezinnen in een huis van zes personen. Er is geluidsoverlast, hard praten, muziek en om de veertien dagen komen er weer anderen.’’

De kans om de status van de woningen te veranderen kwam in 2016, toen het college van burgemeester en wethouders besloot voor twee wijken in Lemmer het bestemmingsplan te veranderen. Het besluit om de woningen te laten voor wat ze zijn is onderdeel van het plan.

Voorstanders hebben de raad ook aangeschreven. Volgens hen zijn er geen of nauwelijks klachten en gaat de waarde van hun woningen omlaag als de recreatiebestemming verdwijnt. Het college constateerde eerder dat het totale planschaderisico tussen 1,6 miljoen en 7 miljoen euro ligt. Toch is dat niet de enige reden dat het college de bestemming niet wil veranderen, zegt beleidsmedewerker Ruimtelijke Ordening Piet Loonstra. Volgens hem is er eigenlijk geen probleem in de wijk - die is juist hartstikke rustig - en hoeft er dus ook niet iets ,,opgelost’’ worden.

Je kunt deze onderwerpen volgen
De Fryske Marren