Archiefbeeld.

Lemster kinderlokker (56) houdt kaken stijf op elkaar in rechtbank

Archiefbeeld. Foto: Corné Sparidaens

Een vermeende kinderlokker uit Lemmer hield vrijdag tijdens de behandeling van zijn zaak door de Leeuwarder rechtbank de kaken stijf op elkaar. De 56-jarige Lemster weigerde antwoord te geven op de vragen van de drie rechters en de officier van justitie.

Op een gegeven moment had voorzitter Marc Brinksma er genoeg van: „Ik ga hier ook geen gekke Henkie spelen”, zei hij over de Lemster die de vragen maar weigerde te beantwoorden.

De man wordt ervan verdacht dat hij tussen maart en november 2018 in de hele provincie veertien jonge kinderen – 13 meisjes en 1 jongetje - in de leeftijd van 8 tot 12 in zijn auto benaderde en de weg vroeg naar een winkel of supermarkt.

Als de kinderen bij de auto kwamen, bleek dat de man met ontbloot onderlijf achter het stuur zat en zichzelf bevredigde. Op die manier zou de man, die als poppenspeler door Friesland trok, bij Damwâld, Ee, Exmorra, Franeker, Balk, Doniaga, Sexbierum, Spanga en op Urk kinderen hebben aangesproken. Op een gegeven moment kreeg de politie de Lemster in beeld. Zijn auto, een zilvergrijze Peugeot bestelauto, en het signalement dat de kinderen gaven van de kinderlokker leken in zijn richting te wijzen.

Eerder was de man ook al in verband gebracht met een ontuchtzaak. In 2013, toen hij nog leraar Nederlands was, zou hij aan een leerlingen hebben gezeten. Die zaak werd geseponeerd, maar het voorval kostte de Lemster wel zijn baan.

Met poppenkast langs bibliotheken en kinderdagverblijven

Daarna kreeg hij geen werk meer en trok hij met zijn poppenkast langs bibliotheken en kinderdagverblijven. Nadat in juli 2018 in de buurt van de Lidl in Lemmer op camerabeelden was vastgelegd dat de Lemster twee jonge kinderen aansprak, plaatste de politie een peilbaken onder de Peugeot. Door dat baken kon de verdachte gelinkt worden aan een gebeurtenis bij de carpoolplaats bij de A6, bij Oosterzee. Op 6 november 2018 werd een negenjarig meisje aangesproken door een man in een fluorescerend hesje met een grijze bestelauto. Het meisje moest bij de man komen en zijn penis aanraken.

Volgens de gegevens van het baken heeft de auto van de verdachte op hetzelfde tijdstip op dezelfde plaats stilgestaan. Ook toen de rechtbank hem daarmee confronteerde, bleef de Lemster zwijgen. Dat was ook waar de reclassering zich zorgen over maakte: dat de kinderlokker steeds verder leek te gaan en de kinderen hem op het laatst moesten aanraken.

Volledig toerekeningsvatbaar

De man heeft gesproken met de reclassering en een psycholoog. Er werden geen stoornissen geconstateerd, hij is volledig toerekeningsvatbaar. Het stilzwijgen van de verdachte kan ook grote invloed hebben op de afdoening van de zaak. Als de Lemster had bekend en in gesprek was gegaan met een gedragsdeskundige, dan was er een behandelingsplan gekomen. Zonder behandeling vreest de reclassering dat de kans op herhaling „onverminderd aanwezig zal blijven”.

Nu de Lemster niets prijs wilde geven, kon officier van justitie Eelco Jepkema niet anders dan een ‘kale’ gevangenisstraf van anderhalf jaar eisen. Dat betekent dat de Lemster, die nu met een enkelband loopt, terug moet naar de gevangenis, mits de rechtbank de eis overneemt.

De man heeft acht maanden in voorarrest gezeten en werd in augustus vorig jaar vrijgelaten. Dat veroorzaakte veel reuring in Lemmer, in de wijk waar de verdachte woont. Politie en gemeente wisten na een gesprek met de bewoners de gemoederen te bedaren. Het meisje dat bij Oosterzee geconfronteerd werd met de kinderlokker, heeft aan die ontmoeting een posttraumatisch stresssyndroom overgehouden. Ze is bang voor mannen, zelfs voor haar vader. Die sprak op de zitting de hoop uit dat de verdachte na een (tbs-) behandeling kan veranderen „in een lieve, goede man”.

De rechtbank doet op 3 juli uitspraak in deze zaak.

Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct