Kunstkoeien Klaske en Sjoukje verdwenen bij Boerderijrecreatie in Delfstrahuizen

Klaske en Sjoukje. EIGEN FOTO

De levensgrote kunstkoeien Klaske en Sjoukje zijn vermist. Ze stonden in een weiland bij de Tsjûkemar en verdwenen in de nacht van zaterdag op zondag bij Boerderijrecreatie in Delfstrahuizen. ,,Hiel frjemd’’, zegt Geeske Holtrop-Hoekstra van Boerderijrecreatie.

De koeien zijn verankerd op een groot betonnen blok, dus moeilijk te vervoeren. Het gaat om Klaske en Sjoukje. Klaske is groen en bekend van de Friese CDA-campagne, Sjoukje is een Holstein Frisian-koe en dient als reclame voor Boerderijrecreatie. ,,De griene ko is hielendal út it lân weihelle, je sjogge de spoaren. Der is swier ark foar brûkt’’, vertelt Holtrop-Hoekstra. De andere koe stond in de berm en is makkelijker mee te nemen.

De familie ontdekte zondagmiddag dat de koeien weg waren. ,,It binne djoere kij, as se oerferve wurde ha we in probleem.’’ Holtrop-Hoekstra hoopt dat de koeien weer terugkomen. Nieuwjaarsstunt of boerenacties tegen het stikstofbeleid, ze weet de reden niet. Maar ze hoopt op het eerste. ,,Ik hoopje net dat se aanst meiride yn de tocht fan protesten.’’

In de wei staan tien kunstkoeien, waarvan Klaske één was. Ze dienen als holes voor klompen- en voetgolf.

loading