Het einde van de vaste plaatsen van de camping aan de Plattedijk in Lemmer is nabij. Gebruikers willen compensatie voor het weghalen van hun caravans.

Echt als een verrassing kwam het plan van het college van burgemeester en wethouders van de gemeente De Fryske Marren vrijdag niet voor de campinggebruikers. ,,We hebben verleden week al de beslissing genomen om hier weg te gaan’’, zegt Jan van der Meer (77) uit Vollenhove. ,,Vanwege ook al die onrust.’’

Net als andere campinggebruikers zag hij de bui al hangen. Caravans en andere bouwsels staan veel te dicht op elkaar. En terwijl de kampeersector ,,de laatste twintig jaar een forse kwaliteitsslag heeft doorgemaakt, heeft de tijd op camping Lemmer in dat opzicht stilgestaan’’, zo oordeelt Van der Reest Advies dat in opdracht van de gemeente de toekomst van de camping onderzocht.

Volgebouwd met recreatiewoningen

Financieel het meest voordelig voor de gemeente is een door de adviseurs geschetst scenario waarbij het terrein wordt volgebouwd met recreatiewoningen, zegt verantwoordelijk wethouder Irona Groeneveld (GroenLinks). ,,Maar we willen een gevarieerd aanbod in de gemeente. We hebben al heel veel bungalowparken en het is de vraag of we daar nog een van moeten willen.’’ Daarom omarmt ze een ander bestudeerd scenario waarin een combinatie ,,van camperplaatsen, toeristische kampeerplaatsen en verhuuraccommodatie’’ wordt aangeboden.

Op de camping zijn nu 240 vaste plaatsen en 30 toeristische plaatsen. Volgens de adviseurs is dat veel te veel. Eigenlijk is er op het terrein plek voor een totaal van 180 plaatsen. Wat de uitkomst dus ook wordt; er zullen mensen (meer dan driekwart is Duits) moeten vertrekken. Volgens de gemeente kunnen de overeenkomsten met huurders per november 2021 worden opgezegd.

Geld betalen voor verwijderen caravan

Maar dan moeten de gebruikers wel tussen de 1000 en 1500 euro betalen voor het verwijderen van hun caravan, zeggen ze zelf. Dat bedrag willen ze door de gemeente vergoed krijgen. ,,De situatie is ook de schuld van de gemeente’’, zegt Leo Wolhoff (65) uit Deventer. ,,Ze waren er niet de laatste jaren.’’

Wethouder Groeneveld beaamt dat deels. ,,Het is een mix geweest. Mensen hebben zelf van alles bedacht en neergezet’’, verwijst ze naar allerlei losse bouwsels als schuurtjes. ,,En wij hebben het ook laten gebeuren. We hebben niet streng genoeg op de regels gehandhaafd.’’

Of de gemeente tegemoet komt aan de wens voor een vergoeding, kan ze nog niet zeggen. Eerst wil het college dat de gemeenteraad een oordeel velt over de plannen. Daarna worden de plannen verder uitgewerkt en komen details aan de orde. Er wordt dan bijvoorbeeld bekeken of het terrein van de gemeente wordt verkocht. Ook onderwerpen als compensatie kunnen volgens de wethouder de revue dan passeren.

Je kunt deze onderwerpen volgen
De Fryske Marren
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct