Café De Wildeman gaat weer open: 'De hotelfunctie komt te vervallen'

De Wildeman in Lemmer is binnenkort weer open als eetcafé. FOTO PERSPEKTIEV

De Wildeman heeft lang leeggestaan, maar dat is straks verleden tijd. Albert Spijker en Stephan Dijkstra uit Kampen beginnen er een horecazaak aan de Schulpen in Lemmer.

Het pand uit 1773 is erkend als Rijksmonument en heeft een lange horecageschiedenis. De Wildeman diende als logement of herberg en later als hotel en café-restaurant. ,,De Wildeman is een grote naam en wij willen de oude grandeur weer laten herleven. Ik hoop dat de Lemsters dit ook gaan terugzien in het eten en in de sfeer’’, vertelt Dijkstra, die er een eetcafé wil beginnen.

In samenwerking met PerspektieV combineren Dijkstra en Spijker het horecabedrijf met acht opleidingsplekken voor jongeren.

Het zorgbedrijf begeleidt jongeren en jongvolwassenen die vastlopen bij hun scholing, op hun werk of in hun persoonlijke ontwikkeling.

Gemotiveerd

De bovenverdieping van De Wildeman wordt ingericht met woningen voor deze mensen. ,,Daardoor komt de hotelfunctie te vervallen.’’

De jongeren worden tijdens hun opleiding bij De Wildeman begeleid door pedagogische- en horecaprofessionals. ,,Wij gaan aan de slag met jongeren die erg gemotiveerd zijn om die ervaring bij ons op te doen’’, aldus Dijkstra.

Volgens de ondernemer wordt het eetcafé niet volledig gerund door mensen van PerspektieV. ,,Er komen ook reguliere arbeidsplekken.’’

De bedoeling was om medio april de deuren te openen, maar door het coronavirus is het de vraag of dat doorgaat.

Lees ook | Café De Wildeman in Lemmer wordt woon- en werkplek voor jongeren die horecadiploma willen