.

Collectebus met honderden euro's gestolen in Balk - het geld was bedoeld voor ouders van kinderen met kanker

. FOTO SIMON BLEEKER

Bij een inbraak in het pand van oud-ijzerhandelaar Hamstra in Balk is onder meer een collectebus met honderden euro’s gestolen. Het geld was bedoeld voor ouders van kinderen met kanker.

Twee keer per jaar zitten de families Hamstra en Pander aan een tafel bij de oudijzerhandel in Balk. Ramon Pander (13) leegt dan de collectebus en telt met zijn broertje Bjorn het geld. ,,Dan zitten we hier met de tranen in de ogen’’, zegt Jan Hamstra (49).

Acht jaar geleden werd bij Ramon lymfeklierkanker geconstateerd. Inmiddels is de jongen al een paar jaar genezen, maar de maandenlange behandeling in het ziekenhuis heeft een behoorlijke indruk gemaakt op de jongen en zijn ouders Cor (60) en Renate (47). Ze ondervonden hoe belangrijk het is om bij je kind te zijn in zo’n moeilijke tijd.

'Kom snel terug'

Na het ziekenhuisverblijf richtten de ouders de Stichting Ramon tegen kanker op. De stichting helpt volgens moeder Renate ieder jaar ongeveer vijftien tot twintig gezinnen die zelf onvoldoende financiële draagkracht hebben om bij hun kind te kunnen zijn tijdens de behandeling. Ze krijgen achthonderd euro, zegt vader Cor. ,,Je hebt geen idee wat voor kosten je allemaal hebt.’’

Volgens de vader is het belangrijk dat er altijd een ouder bij de zieke kinderen aanwezig is. Ramon onderschrijft dat. ,,Ze moesten overal mee naartoe van mij’’, zegt hij glimlachend. ,,Soms gingen ze even naar de koffiekamer en dan bleven ze daar. Dan had ik zoiets van: kom snel terug.’’

800 euro per half jaar

Het zou de achtste keer zijn dat Hamstra’s fooienpot zou worden geleegd. Het geld is afkomstig van mensen die hun ijzerwaren bij het bedrijf brengen. Ze krijgen daarvoor contant geld van het bedrijf. Een deel van het bedrag storten mensen soms in de fooienpot. Dan eens een paar euro, dan eens een tientje. Doorgaans is de opbrengst voor de stichting per half jaar ongeveer achthonderd euro: precies goed voor een gezin.

Maar nu is een dergelijk bedrag in handen gekomen van een dief of dieven: de inzameltijd van dit halfjaar zat er bijna op. ,,Een schande’’, vindt Hamstra. ,,Je denkt: het is maar geld’’, zegt vader Cor. ,,Maar het gaat om het idee dat ze aan je spullen zitten en dan ook nog geld voor een goed doel. Ik kan mij daar heel kwaad om maken.’’

Juist nu is het geld uit de collectebus van belang: door corona hebben meer ouders volgens de familie Pander het financieel zwaar en het inzamelen door de stichting gaat moeilijker nu bijvoorbeeld geen acties kunnen worden georganiseerd.

Nog eens duizenden euro's gestolen

De deksel van de collectebus is achter het pand teruggevonden. Behalve de collectebus is nog eens een paar duizend euro meegenomen dat in een geldkistje zat. Het geld was onder meer bedoeld om klanten te betalen die ijzer inleveren. Ook werden een paar stukken gereedschap meegenomen, waaronder een boormachine. Het koffiezetapparaat stond ook klaar, zegt Anneke Hamstra (48). ,,De stekker was eruit gehaald, maar hij zal wel te zwaar zijn geweest’’, zegt ze wijzend op het apparaat.

'Ze hebben geweten dat er iets te halen was'

De dader(s) kwam(en) binnen door een gat te maken in de achterkant van het pand. Vervolgens is met een heftruck, die niet op slot stond, achterwaarts de deur er half uitgereden. Hamstra heeft geen idee waarom. Hij vermoedt dat het een gerichte actie was. ,,Ze hebben geweten dat er iets te halen was.’’ De oudijzerhandelaar heeft aangifte gedaan bij de politie. Hij schat in dat de totale schade ergens tussen de acht- en tienduizend euro ligt.

Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct