Dit had niet gemoeten. Het kon écht niet, dat snappen zij zelf ook, laten de mannen weten die betrokken zijn bij de carbidexplosie op oudejaarsavond in Joure.

Zo’n enorme explosie, op deze plek en met deze verstrekkende gevolgen? Nee, dat kan niet. ,,Fansels net.’’ Het was ook niet de bedoeling. De twaalf jonge mannen stapten daarom op nieuwjaarsdag zelf naar het politiebureau en zeiden de schade te zullen vergoeden. Die loopt volgens eigenaren Ardi en Anne-Klare Anker van het getroffen hotel Anne-Klare aan de Tolhûswei in de tienduizenden euro’s.

Grote vriendengroep

Het twaalftal, in de leeftijd van 20 tot en met 27 jaar, maakt deel uit van een veel grotere groep van zo’n vijftig tot zeventig jongeren. De vrienden steunen de ‘vergoedingsactie’ van hun twaalf maten, vertelt een man die bij de omvangrijke groep hoort. Hij was zelf niet bij de explosie en behoort niet tot de twaalf.

Naast de eigen actie van de betrokkenen is er een online-crowdfunding gestart , waarschijnlijk door een van de overige groepsleden. Zondagavond stond de teller van de doneeractie, met als titel ‘Allemaal jong geweest - carbidakkefietje’, al op bijna 23.000 euro.

De vijftig tot zeventig jongeren komen uit Joure en omliggende dorpen, zoals Vegelinsoord en Snikzwaag. Dat blijkt uit gesprekken die deze krant voerde met zo’n veertig mensen in deze dorpen. De jongeren treffen elkaar in wisselende clubjes om wat te drinken en te carbidschieten. Dat laatste deed een deel van de vrienden op oudejaarsdag al de hele dag. Sommigen haakten later af, onder meer omdat de knallen hun te hard werden. Een deel van de groep vond de giertank waarmee de carbidexplosie werd veroorzaakt een stap te ver, anderen wilden gewoon even naar huis.

Giertank op trailer

De zwart-wit gestreepte giertank was op een trailer gezet en hing achter een auto. De mannen waren oudejaarsavond even na tienen onderweg naar een knalplek. Het carbidkanon ging echter te vroeg af. De Tolhûswei of de brug in deze weg zou niet de beoogde schietplek zijn geweest. ,,It barde yn ’e hite hei’’, zegt iemand anders die de groep goed kent. Mogelijk is tijdens de rit een onderdeel van de tank of de trailer te heet geworden of is ergens een vonkje ontstaan. Bij de explosie zijn de jongeren in de auto niet gewond geraakt.

’s Zomers is de vriendengroep nog veel groter. Dan haken nog eens tientallen jongeren uit de wijde omgeving aan. Zij komen uit allerlei verschillende dorpen, in een strook van Akkrum tot Sint Nicolaasga. De groep gaat met boten het water op en bezoekt de (SKS-)feesten in Langweer, Terherne en De Veenhoop. De jongeren hebben goed contact met de waterpolitie, zeggen zij. Bij eventuele ongelukjes of beschadigingen betalen ze de schade direct. Iedereen lapt een paar euro en het feest kan weer door.

Weer vrij

In overleg met het Openbaar Ministerie wordt bepaald voor welke strafbare feiten de twaalf jongemannen kunnen worden vervolgd, liet de politie eerder al weten.

Volgens diezelfde politie is het goed dat de jongeren zichzelf hebben gemeld. Na hun verhoor werden zij al snel weer vrijgelaten. De mannen zaten dit weekend ‘gewoon’ thuis. Hier wachten zij het proces af.

De hoteleigenaren waren na de explosie flink aangedaan. De ravage was groot: vooral gesprongen en vernielde ramen, dakpannen en bloempotten. Overal lag glas. De eigenaren zeiden ook: ,,Het was een aanslag, maar niet op ons. Het zijn gewoon jonge gasten die iets stoms hebben gedaan.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
De Fryske Marren
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct