Broeden op oplossing Lemster kinderlokker

Burgemeester, politie en officier van justitie gaan bekijken welke mogelijkheden ze hebben om de rust in de Lemster Vogelbuurt te doen terugkeren.

Die is ver te zoeken nu een vermeende kinderlokker onlangs naar zijn huis in de wijk terugkeerde. Of een al dan niet tijdelijke verhuizing aan de orde komt in het zogeheten ‘driehoeksgesprek’ tussen burgemeester, politiechef en officier van justitie, wil burgemeester Fred Veenstra van De Fryske Marren niet zeggen. ,,Wy moatte mei syn trijen besjen wat kin. Ik wol nergens op foarút rinne.’’

Nog deze week zit deze ‘driehoek’ rond de tafel. ,,Soks moat sa gau as mooglik’’, aldus Veenstra. Dan is duidelijk welke maatregelen er kunnen worden genomen.

Lees ook: Angst in buurt om Lemster kinderlokker, die is teruggekeerd naar de Vogelbuurt

Samen met politiechef Marja Doosje was de burgemeester woensdagavond in sporthal De Hege Fonnen in Lemmer om met een afvaardiging van de Vogelbuurt te praten. De bewoners vrezen voor de veiligheid van hun kinderen nu de man weer thuis is.

Vast

De 55-jarige Lemster zat de afgelopen acht maanden vast. Hij zou tussen maart en november 2018 elf kinderen hebben aangesproken en geprobeerd hebben ze in zijn bedrijfsbus te lokken. Het ging om jongens en meisjes in de leeftijd van negen tot dertien jaar.

Dit deed hij in Damwâld, Ee, Doniaga, Exmorra, Sexbierum, Franeker, Balk, Spanga, Lemmer en Nijland. Begin november zou hij ontuchtige handelingen hebben gepleegd bij een negenjarig meisje.

De man, die een poppenkast heeft, als oppas werkte, fungeert als jurylid bij turnwedstrijden en weerbaarheidstrainingen geeft aan kinderen, is niet eerder veroordeeld voor dergelijke vergrijpen.

Lees ook: Lemster (55) probeerde door heel Friesland kinderen in busje te lokken

Enkelband

Omdat hij het zwaar had in de gevangenis, vroeg zijn advocaat namens hem zijn voorlopige hechtenis te schorsen. Dit verzoek is vorige week door de rechtbank in Leeuwarden gehonoreerd. Wel moet de Lemster een enkelband dragen.

Veenstra geeft aan dat hij en de politiechef ,,een goed gesprek’’ hadden met de bewoners. ,,De minsken wienen bliid dat se harren op dizze wize úterje koenen.’’

Facebook

Dat de emoties in de wijk de afgelopen dagen flink opliepen in de wijk, bleek woensdag op Facebook. Iemand had een foto met daarbij het adres van de van ontucht verdachte man geplaatst. Op verzoek van de politie heeft degene die het bericht postte het later op de dag verwijderd.

Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct