Lemmer, bij restaurant De Baai, vlakbij de vuurtoren.

Restaurantrecensie | Bijna alle dertien goed in Lemmer

Lemmer, bij restaurant De Baai, vlakbij de vuurtoren.

Hete Soep is er klaar voor: we mogen weer aanschuiven in een restaurant. Na drie maanden thuis uit eten wacht een complete culinaire ervaring buitenshuis.

Waar? In Lemmer, bij restaurant De Baai, vlakbij de vuurtoren. Voor deze Tweede Pinksterdag op 1 juni reserveerden we het tijdslot van 17 tot 20 uur. Beetje gek zo’n diner met een vaste begin- en eindtijd, maar vooruit er zal wel meer anders dan anders zijn.

Boven aan de trap bij De Baai staat een bord dat de gasten verzoekt te wachten totdat ze gehaald worden. En in de hal daarna staat een tafel met ontsmettingsmiddel. De vriendelijke gastvrouw begeleidt ons naar een dubbele tafel. We zijn met twee tweetallen en moeten op anderhalve meter van elkaar blijven.

Dat hebben ze in De Baai slim opgelost: twee tafels tegen elkaar zodat we toch samen zitten maar wel ver genoeg uit elkaar. We moeten wel wat luider praten. Ook geen punt, want de andere tafels staan op afstand en zijn gescheiden van elkaar door serveerkarren.

Het voelt onwennig. Als gast. Maar wat het betekent voor de medewerkers van De Baai is weer wat anders. Ze blijven glimlachen maar je voelt de spanning. Zo’n pinksterweekend is normaliter natuurlijk een verdienmodel van jewelste. Maar dat is pre-corona. Nu oogt het allemaal nogal rustig.

We tellen in de gauwigheid drie man in de keuken en drie vrouwen in de bediening van wie er een de menukaarten ontsmet. Ze lopen onwennig rond. Hoe bedien je op afstand? Hoever reik je over de tafels? En, maar dat is een ander hoofdstuk, hoe weet je wat een gast wil die een glas bubbels bestelt? Bij het woord cava verschiet de overduidelijk onervaren serveerster van kleur. Ze moet het even navragen.

We kijken er vanavond overheen. Ook over de amuses-met-ham die op tafel worden gezet zonder na te denken over die ene gast die vegetarisch bestelde. Het is allemaal wennen.

Eén onderdeel, en niet het minste, klopt voor zeker 98 procent. En dat is het eten. Na drie verrassend lekkere amuses, naast die met een mousse met ham pakt de keuken uit met een hapje eendenlever en als laatste een pittige vegabitterbal met een heerlijk romig wortelsoepje, volgen de vier voorgerechten.

Krokante zwezerik, pittige gamba’s, drie gegrilde coquilles en een gemarineerde portie zalm. Het ene bord is nog mooier opgemaakt dan het andere. Niemand roept nog wat naar elkaar over de tafel, want eenieder zit met volle mond te genieten.

De gastvrouw laat een wijn proeven, die volgens haar prima combineert met alle bestelde gerechten. Een Australische chardonnay van George Wyndham. De wijnhandelaar aan tafel proeft geroutineerd en knikt goedkeurend. En de andere drie drinken net zo goedkeurend mee.

Een fijne vette chardonnay met net dat toastachtige smaakje dat overeind blijft bij alle vis- en vegetarische geweld op tafel.

loading

Want de hoofdgerechten, twee keer Noordzee tarbot, een keer de geroosterde roodbaarsfilet en een keer het vegetarische dagmenu, zijn ook kleine feestjes. De polenta met truffel is goed op smaak. De krokantjes die bij alle gerechten meegeserveerd worden zijn ook echt knapperig.

Niks meer aan doen dus? Nou, de warme groenten en de salade vallen wat magertjes uit. Qua smaakbeleving. En tja, het is wat onhandig zo’n brede tafel waarover de bakjes heen en weer moeten. Dan is het misschien handiger om het aantal schaaltjes te verdubbelen, wat met de puike frieten wel is gedaan. Die overigens in XL-formaat komen.

En dan offert het mannelijk deel van het gezelschap zich op en test ook de nagerechten. De Hollandse aardbeien met ijs zijn, uh nou ja, vooral aardbeien en ijs. De grootste zoetekauw van het gezelschap treft de hoofdprijs: een symfonie van mandarijn: yoghurtijs, compote, mintsaus, wat crumble, frambozen en een paar schotsen chocola.

loading

Bij de koffie tot slot horen nog een kubus boterkoek en een klein borrel-glaasje room-met-likeur.

Het is klokslag acht uur, als op de achtergrond uit de serie Alle dertien goed het aloude Hit the road Jack opklinkt. Doen we. We hebben verrassend en lekker gegeten. Ouderwets gezellig lukte nog niet helemaal. De Baai verdient beslist meer gasten dan er vandaag aanlegden.

De Baai van Lemmer

Vuurtorenweg 17B

Lemmer.

0514-594596

www.debaaivanlemmer.nl

Parkeren : ja, gratis

Rolstoeltoegankelijk : ja

Vegetarisch : ja

loading

Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct