Automobilisten krijgen boetes voor keren op vluchtstrook A6 vanwege defecte brug Skarsterrien

FOTO JARING RISPENS

Negen automobilisten die op 24 augustus vorig jaar over de vluchtstrook van de A6 bij Scharsterbrug zijn teruggereden omdat de brug Skarsterrien defect was, zijn woensdag door de kantonrechter veroordeeld tot geldboetes.

De automobilisten waren die dag niet de enigen die het wachten beu waren en de auto hadden gedraaid, om via de oprit bij Sint Nicolaasga hun weg te vervolgen. Tientallen auto’s waren omgedraaid en via de vluchtstrook van de A6 teruggereden. Ze hadden allemaal pech: een agent in burger, die ook in de file voor de kapotte brug stond te wachten, had een groot deel van de overtreders – nutteloos gebruikmaken van de vluchtstrook is bij de wet verboden – op de foto gezet.

De politieman stuurde de foto’s aan collega’s, die de terugkerende auto’s hebben tegengehouden. De meeste automobilisten hebben de strafbeschikking van 380 euro betaald, er zouden die dag zo’n 50 op de foto zijn gezet. De negen die bezwaar hadden aangetekend moesten woensdag voor de rechter verschijnen. Ze kwamen uit alle windstreken: Hilversum, Aalsmeer, Vaassen, Bedum, Soest, ‘t Harde, Sint Annaparochie en Leeuwarden.

Als er één schaap over de dam is...

Een veelgehoord argument van de verdachten: dat zij niet de enigen waren die de auto hadden gedraaid, anderen deden het en dus hadden zij het ook maar gedaan. „Eén schaap over de dam”, noemde een van de beklaagden het. Sommigen vroegen zich af waarom de agent die de foto’s had genomen, het verkeer niet was gaan regelen. Dat had ook voor de agent een gevaarlijke situatie op kunnen leveren, was het tegenargument van de rechter. En wie gelooft iemand die daar in zijn burgerkloffie staat?

Een enkeling gooide het op de hitte en anderen zeiden dat ze met toestemming van Rijkswaterstaat terug mochten rijden. De rechter toonde zich voor de meeste argumenten niet gevoelig: er mag alleen van de vluchtstrook gebruik worden gemaakt als er sprake is van een echte noodsituatie. En dat was die dag niet het geval.

De rechter legde in alle zaken de geldstraf van 380 euro alsnog op, nu in de vorm van een boete. Alleen een 54-jarige inwoonster van Leeuwarden hoeft niets te betalen, zij kreeg een voorwaardelijke boete van 380 euro met een proeftijd van een jaar. Haar verhaal dat ze zich door andere automobilisten gedwongen voelde om haar auto te draaien, nam de rechter serieus. De sfeer onder de ongeduldige bestuurders was volgens de vrouw „dreigend en grimmig”. De vrouw vond dat ze niet anders kon dan ook de auto te draaien en mee te rijden. De rechter was het met haar eens. „Ik vind ook dat u niet een andere keuze had”.

Je kunt deze onderwerpen volgen
De Fryske Marren
Rechtbank