Anouk Boersma uit Joure en de uit Sneek afkomstige Maroua Aissa hebben dit jaar de prijzen voor de beste scripties in het hoger beroepsonderwijs gewonnen.

Het had een plechtige bijeenkomst moeten zijn: de uitreiking van de jaarlijkse Van Welderen Rengers Scriptieprijs, waarmee de beste onderzoeken uit het Friese hbo worden beloond. Met een receptie in het statige Landgoed Oranjewoud en het voorlezen van het juryrapport, gevolgd door bloemen en beschaafd applaus.

Maar ook hier gooide corona roet in het eten. De prijs wordt opgestuurd en de bijbehorende cheque van 750 euro kon niet feestelijk overhandigd worden. Het ontbreken van de gebruikelijke glamour is jammer, aldus Boersma en Aissa, maar het feit dat hun scripties zijn uitgekozen als de beste van Friesland blijft wel overeind.

Jeugdverpleegkundige

Aissa (23) verhuisde na het behalen van haar diploma verpleegkunde aan hogeschool NHL Stenden naar Rotterdam om daar aan het werk te gaan als sociaal verpleegkundige. ,,Maar ik ga binnenkort aan de slag als jeugdverpleegkundige, want daar ligt toch meer mijn hart.’’

Voor haar scriptie deed Aissa onderzoek naar de beweegredenen van ouders om hun kinderen niet te vaccineren. In opdracht van de GGD Fryslân, omdat de animo voor deelname aan het rijksvaccinatieprogramma voor kinderen van nul tot vier jaar ook hier daalt. ,,Gemiddeld zit het nu op 92,6 procent, terwijl de Wereldgezondheidsorganisatie zegt dat 95 procent noodzakelijk is voor een goede bescherming.’’

Om het tij te keren moet de GGD de informatievoorziening aan jonge ouders verbeteren. ,,Met informatiebijeenkomsten waar experts uitleg geven, door de website te moderniseren en daar meer informatie te geven. Nu is die vrij summier, waarna ouders met vragen gaan googelen en allerlei horrorverhalen vinden’’, zegt ze. Ook de medewerkers op het consultatiebureau kunnen beter getraind worden om met vragen van ouders om te gaan, zegt ze.

Natuurlijke bestuiving

De winnende scriptie van Anouk Boersma (24, Van Hall Larenstein) gaat over het belang van natuurlijke bestuiving in het agrarisch landschap. ,,Daarachter ligt het belang van meer biodiversiteit. In mijn opleiding diermanagement, met specialisatie wildlifemanagement, heb ik daar veel kennis over opgedaan. Omdat meer dan de helft van het grondoppervlak in Nederland voor agrarisch gebruik is, valt juist daar veel winst te behalen.’’

De lastige conclusie van haar scriptie is echter dat de verbetering van biodiversiteit een hele lokale aanpak vereist. Maar onderzoek bij agrarisch collectief Waadrâne bij Dokkum leert ook dat boeren openstaan voor medewerking. ,,Maar daar willen ze wel wat voor terug, want het gaat tenslotte om hun inkomen’’, aldus Boersma.

Je kunt deze onderwerpen volgen
De Fryske Marren
Onderwijs
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct