Archiefbeeld.

Angst in buurt om Lemster kinderlokker, die is teruggekeerd naar de Vogelbuurt

Archiefbeeld. Foto: Corné Sparidaens

Inwoners van de Lemster Vogelbuurt vrezen voor de veiligheid van hun kinderen nu een vermeende kinderlokker (55) is teruggekeerd naar de wijk.

De man woont sinds vorige week woensdag na een maandenlange detentie weer thuis. Zijn verzoek om de voorlopige hechtenis te schorsen, is onlangs door de rechtbank in Leeuwarden gehonoreerd. Wel moet hij een enkelband dragen.

De zender hiervan staat in verbinding met de meldkamer van de politie. Zodra hij tegen de afspraken in naar buiten gaat, wordt de politie meteen gealarmeerd.

De Lemster werd op 26 november vorig jaar aangehouden. Hij zou tussen maart en november 2018 elf kinderen hebben aangesproken en in zijn bedrijfsbus geprobeerd hebben te lokken. Het ging om zowel jongens als meisjes in de leeftijd van negen tot dertien jaar.

Lees ook: Lemster (55) probeerde door heel Friesland kinderen in busje te lokken

Dit deed hij in Damwâld, Ee, Doniaga, Exmorra, Sexbierum, Franeker, Balk, Spanga, Lemmer en Nijland. Begin november zou hij ontuchtige handelingen hebben gepleegd bij een negenjarig meisje.

Mailgroep

Bewoners van de Vogelbuurt hebben zich inmiddels verenigd in een mailgroep. Ouders roepen elkaar daarin op waakzaam te zijn. Ze lieten hun kinderen altijd alleen naar school of sportclub fietsen. Ze vrezen nu dat de man, die overigens niet eerder voor dergelijke vergrijpen werd veroordeeld, opnieuw toeslaat.

De buren wisten niet dat hij vast zat. Zijn vrouw vertelde in de wijk dat haar echtgenoot met vakantie was. Het paar heeft twee kinderen.

Weerbaarheidstrainingen

De man trekt rond met zijn poppenkast en gaf onder meer in de plaatselijke bibliotheek een voorstelling. Verder verzorgt hij weerbaarheidstrainingen aan kinderen, jureert hij bij turnwedstrijden en werkte hij als oppas.

Volgens De Fryske Marren is het niet aan een gemeente om sportverenigingen over deze man te informeren. Die zijn zelf verantwoordelijk voor hun vrijwilligers middels een verklaring omtrent gedrag.

Dagelijks contact

Burgemeester Fred Veenstra benadrukt dat gemeente, politie en reclassering de zaak van nabij volgen. Veenstra heeft dagelijks contact met een woordvoerder van de buurt. ,,At der reden is yn te gripen, dan dogge wy dat.’’

Vooralsnog achtte De Fryske Marren het niet nodig een bijeenkomst te beleggen. ,,Mar at blykt dat de minsken dêr behoefte oan ha, dan komt dy der’’, aldus de burgemeester.

Ook is er met het gezin van de verdachte overleg geweest. De vrouw van de verdachte heeft zich bereid verklaard met de buurt te praten. Drie vertegenwoordigers zullen namens de wijk het gesprek aangaan.

Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct