Talma Hus in Feanwâlden ontvangt eerste bezoekers die bewoners mogen bezoeken zonder glasplaat ertussen. Nellie Tijtsma komt naar buiten na haar bezoek.

Voorzichtig weer op bezoek in Talma Hûs: 'Ik bin hjir tige bliid mei'

Talma Hus in Feanwâlden ontvangt eerste bezoekers die bewoners mogen bezoeken zonder glasplaat ertussen. Nellie Tijtsma komt naar buiten na haar bezoek. FOTO MARCEL VAN KAMMEN

Nelly Tytsma uit Ternaard was een van de eerste contactpersonen die woensdag gebruik maakte van de nieuwe bezoekgelegenheid in verpleeghuis Talma Hûs in Feanwâlden. Talma Hûs is een van de 25 verpleeghuizen die meedraaien in een landelijke proef om bezoek weer mogelijk te maken.

In de entree van de kapel die aan het zorgcentrum is gekoppeld, was al eerder een zogenaamde babbelbox ingericht. Bezoekers kunnen daar, gescheiden door een wand van plexiglas, zo’n 20 minuten de met dementie kampende bewoners ontmoeten.

De nieuwe bezoekruimte ín het verpleeghuis scheidt de gast niet met plexiglas van de bewoner en hier mag het gesprek maximaal 45 minuten duren. Vooral dat laatste vindt Tytsma (63) van belang omdat haar moeder, Corrie Tjeerdsma-Bakker (92), wat meer tijd nodig heeft. Ze kampt met Alzheimer. ,,Mar der wie noch wol werkennen’’, zegt Tytsma na afloop. ,,Dat seach ik wol oan har glimkjen en de eachopslach.’’

Acht weken geleden was Tytsma voor het laatst op bezoek. Daarvoor kwam ze toch snel vier keer in de week. ,,Ik bin hjir tige bliid mei’’, zegt ze over de nieuwe ruimte. ,,Om’t wy de tiid hawwe, wurdt ús mem ek rêstiger en reagearret se better. Dy tiid fyn ik belangryk mar of der al of net pleksyglês tusken ús yn sit makket my net sa folle út.’’

Mondkapje, schort en handschoenen

Een mondkapje is verplicht in de nieuwe ontmoetingsruimte. Daarnaast kreeg Tytsma ook een schort en handschoenen aan. Het is namelijk niet voor elke bewoner altijd even duidelijk dat afstand bewaard moet worden. ,,Myn mem begrypt dat net mear’’, zegt Tytsma. ,,Dy giet gewoan deun op dy stean.’’ Een medewerker houdt ter plekke in de gaten of alles goed verloopt.

Het is de bedoeling dat de familie van de bewoners één vaste bezoeker aanwijst. Die kan zich online inschrijven voor een bezoek. Zeven dagen per week zijn er ’s ochtends, ’s middags en ’s avonds bezoekmomenten. Na elk bezoek wordt de bezoekersruimte schoongemaakt. Bezoekers mogen vanzelfsprekend geen klachten hebben als hoesten, keelpijn, neusverkoudheid of koorts.

In alle andere verpleeghuizen blijft het bezoekverbod voorlopig van kracht. Wel zijn er verschillende verpleeghuizen die ontmoetingen mogelijk maken via ‘babbelboxen’. Met de kennis en ervaring die wordt opgedaan op de 25 pilotlocaties wil het kabinet stapsgewijs en voorzichtig op steeds meer verpleeghuislocaties bezoek mogelijk maken.

Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct