Bijbelverzen in blokletters op een trui, een groot kruis op een T-shirt; dat moet subtieler kunnen dacht Sander Jongsma uit Damwâld. Begin dit jaar richtte hij zijn eigen kledinglijn New Testament op.

Toen Jongsma nog op de havo zat, speelde hij al met het idee van een eigen christelijke kledinglijn. Na uren scrollen op het internet, vond hij namelijk niet de kleding die hij zelf zou willen kopen. ,,Er staan vaak hele grote iconen of teksten op, heel uitgesproken allemaal. Prima als je daarvan houdt, maar niet echt mijn smaak.”

Als middelbare scholier kon hij zijn droom nog niet waarmaken, het ontbrak hem aan geld en de benodigde kennis. ,,Ik heb een studie opgepakt, maar het idee is altijd in mijn achterhoofd blijven hangen”, aldus Jongsma.

Minimalistisch design

Begin dit jaar zat hij thuis zonder werk, waarop kort daarna de coronacrisis uitbrak: het perfecte moment om te beginnen. ,,Mijn broer heeft ervaring met design, dus samen met hem heb ik een logo gemaakt. Dat logo, een kruisje, staat nu ook op veel van de kleding. Ik vond een minimalistisch design belangrijk, omdat zo denk ik de drempel voor het kopen van dit soort kleding wordt verlaagd.”

Hij besloot al vrij snel dat hij zijn kleding zo duurzaam en eerlijk mogelijk wilde laten maken. ,,Veel kleding wordt onder erbarmelijke omstandigheden geproduceerd. Dan moet je denken aan slechte arbeidsomstandigheden, kinderarbeid, waardeloos loon en zware uitputting van grondstoffen.”

‘Steentje bijdragen’

Jongsma besloot het anders aan te pakken. ,,Ik zie het als een steentje bijdragen aan een betere wereld. Bijna alles is gemaakt van gerecycled polyester of biologisch katoen. Alleen de mondkapjes die we verkopen zijn niet van biologisch katoen, maar zijn wel herbruikbaar, dus daar zit ook weer een duurzaam aspect in.”

Nu verkoopt hij voornamelijk streatwear, zoals hoodies, sweaters, T-shirts en petjes voor mannen en vrouwen. ,,Omdat streetwear me wel aanspreekt besloot ik daarmee te beginnen. Ik zou de collectie straks graag uit willen breiden met bijvoorbeeld blouses en broeken. Kleding maken voor kinderen lijkt me ook ontzettend leuk. Wanneer ik dat kan doen weet ik nog niet, want het moet natuurlijk wel financieel mogelijk zijn. Ik ben nu vooral bezig met naamsbekendheid.”

BN’ers pronken met zijn T-shirts

Om zijn kleding aan de man te krijgen, benaderde hij christelijke BN’ers, zoals zanger Dwight Dissels en evangelist Jurjen ten Brinke. Zij pronken op de website in hoodie of T-shirt. ,,De mensen die ik benaderde reageerden heel enthousiast, dat maakt het extra leuk.”

Volgens Jongsma is de kleding voor jong tot oud, maar de meeste kopers zijn christelijke jongeren tussen de 16 en 34 jaar. ,,Die doelgroep komt ook duidelijk naar voren als ik kijk naar de volgers op de Instagram pagina van New Testament . Toch zijn er ook kopers die niet christelijk zijn, maar de kleding gewoon mooi vinden.”

Als Jongsma de kleding zelf draagt, komt hij soms tot interessante gesprekken over het geloof. ,,Als mensen me zien in de kleding, vragen ze wel eens of ik christelijk ben. Soms vraagt er ook wel eens iemand: hé, hoe kom je aan die trui? Het is dan natuurlijk leuk om te zeggen dat het mijn eigen lijn is.”

www.newtestament.shop

Reageren? nynke.bruinsma@lc.nl

Je kunt deze onderwerpen volgen
Dantumadiel
Bewustzijn
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct