SGP Dantumadiel hekelt 'staatsopvoeding' GGD Fryslân

De Pubergids.

Gezondheidsdienst GGD moet zich niet bemoeien met de seksuele voorlichting op basisscholen. Dat stelt de SGP in schriftelijke vragen aan burgemeester en wethouders van Dantumadiel.

Steen des aanstoots is de zogeheten Pubergids. Die is door GGD Fryslân verspreid onder ouders tijdens het reguliere gezondheidsonderzoek in groep 7. Ook vader en SGP-raadslid Tom Bakker kreeg er een.

De Pubergids geeft kinderen praktische informatie over veranderingen tijdens de pubertijd. Denk aan verliefdheid, ongesteldheid en zaadlozingen, maar ook homoseksualiteit en ‘transgender gevoelens’.

,,Staatsopvoeding’’, oordeelt raadslid Bakker. Volgens hem is algemene seksuele voorlichting helemaal geen taak van de GGD. ,,Het is in eerste instantie de taak van de ouders en in tweede instantie de taak van de school.’’

Ouders kiezen bewust voor bijvoorbeeld openbaar of christelijk onderwijs, vervolgt Bakker. ,,Zij willen seksuele voorlichting voor de kinderen die past bij hun overtuiging.’’

Bakker doet dan ook een oproep aan burgemeester en wethouders van Dantumadiel. Hij hoopt dat zij GGD Fryslân de opdracht geven om de Pubergids niet meer te verspreiden.