Oppositiepartijen Dantumadiel: 'ramkoers is funest voor gemeente'

Het gemeentehuis van Dantumadiel in Damwâld. FOTO MARCEL VAN KAMMEN

CDA, FNP en VVD in Dantumadiel zijn niet te spreken over het voornemen van het college van Dantumadiel om de ambtelijke samenwerking met Noardeast-Fryslân deels te stoppen, schrijven ze zondag in een gezamenlijke verklaring.

Afgelopen week raakte bekend dat het college de samenwerking wil openbreken om zo de afdelingen Ruimtelijke Ordening en Communicatie weer zelfstandig te beheren.

CDA, FNP en VVD vinden dat niet in het belang van beide gemeenten. Ze stellen dat Dantumadiel hierdoor op ramkoers ligt met de buurgemeente en een financieel en bestuurlijk risico neemt. De oppositiepartijen willen dinsdag met het college in debat over het voorgenomen besluit.

Eerder dan een afsplitsing zien ze juist meer samenwerking als oplossing. ,,Wij zien liever dat volwassen partijen met serieuze onderwerpen zich samen wenden tot een onafhankelijke intermediair die een bemiddelingspoging doet om die oplossing te bereiken”, schrijft fractievoorzitter van CDA Dantumadiel Jan Jitse Visser in de gezamenlijke verklaring. ,,Want deze ramkoers is funest voor Dantumadiel.”

Lees ook: Verbazing alom over plannen Dantumadiel om weer af te drijven van Noardeast-Fryslân: ‘Wy ha oare soargen’