Ook Tsjerkestrjitte in De Westereen aangepakt: werkgroep wil bushaltes verplaatsen

Wethouder Kees Wielstra zet de graafmachine in de Ferlinge Stasjonsstrjitte in De Westereen. Foto Nanne Nicolai

Na de Ferlinge Stasjonsstrjitte wordt ook de Tsjerkestrjitte in De Westereen aangepakt. Het wordt een 30 kilometer per uur-weg en mogelijk verdwijnen de bushaltes aan de weg.

De weg wordt smaller, krijgt bredere trottoirs, versmallingen en meer groen. De hele weg gaat eruit om de fundering te vernieuwen. In het ontwerp van de gemeente Dantumadiel zijn er bij de zijwegen plateau’s ingetekend, waarbij het verkeer dat van rechts komt voorrang heeft op het doorgaande verkeer.

Volgens de gemeente ervaren veel omwonenden en het Doarpsbelang veel overlast van het zware verkeer door het dorp. Na de herinrichting van de Ferlinge Stasjonsstrjitte maakt het bevoorradingsverkeer naar het centrum al steeds meer gebruik van de oostelijke rondweg, meent de gemeente. De verwachting is dat dit straks ook op de Tsjerkestrjitte gebeurt.

Bushaltes verplaatsen?

De werkgroep die bezig is met het plan voor de straat stelt voor om ook de bus meer via de rondweg te laten rijden. De gemeente baseert zich op instapcijfers van pre-corona en ziet daarin dat voornamelijk een kleine groep scholieren gebruik maakt van de haltes bij de Skoallestrjitte en Tsjerkestrjitte. „We zijn nog in overleg met de provincie en Arriva over de busroute, maar mogelijk komen deze haltes te vervallen. In dat geval komen er bij de Foarstrjitte nieuwe haltes”, stelt wethouder Kees Wielstra. Het zou voor de buslijn tijdswinst opleveren, die benut moet worden om de aansluiting van de bus op de trein te verbeteren.

Binnenkort start de aanbesteding De gemeente wil op korte termijn met de werkzaamheden beginnen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Dantumadiel