Omstreden rubberverwerker in de wacht bij Dantumadiel

FOTO ANNETTE VAN DER MOLEN

Recyclebedrijf Rubber Verwerking Nederland kan zich voorlopig niet op bedrijventerrein De Swette bij Feanwâlden vestigen. Eerst moet er een nieuw bestemmingsplan zijn.

Het bedrijf, voorheen gevestigd in het Gelderse Almen, vroeg vorig jaar een vergunning aan voor het opslaan van rubber op bedrijventerrein De Swette bij Feanwâlden. Die aanvraag zorgde voor beroering bij omwonenden, omdat zij al zoekende op internet zagen dat het bedrijf ook autobanden vermaalt tot rubberkorrels. Dat is een uitermate luidruchtig proces, waarbij ook de nodige geuroverlast komt kijken.

Nu blijkt dat de vergunningsaanvraag van het bedrijf niet strookt met het nieuwe bestemmingsplan voor het gebied, laat Dantumadiel weten. Dat bestemmingsplan is al klaar en heeft ter inzage gelegen, en moet enkel nog door de gemeenteraad worden vastgesteld. Dat gebeurt naar verwachting in mei dit jaar.

Hoofdpijndossier

Regionale krant De Stentor schreef in januari 2019 dat Rubber Verwerking Nederland een waar hoofdpijndossier was geworden voor de gemeente Lochem. Na meerdere conflicten met de gemeente kocht Lochem het bedrijf voor 2,8 miljoen uit. Een verhuizing naar Zutphen lonkte, tot die gemeente de reeds verleende vergunning introk op basis van de te hoge stikstofuitstoot van het bedrijf. Ook een verhuizing naar Enschede ketste af, waarna RVN het oog op Feanwâlden liet vallen.

Dorpsbelang Feanwâlden toonde zich eerder al niet blij met de mogelijke vestiging van het bedrijf. Aije Klaren van dorpsbelang: ,,De leefbaarheid van Feanwâlden is hier niet mee gediend. Die krijgt een knauw van zo’n bedrijf. We waren net een beetje bezig onszelf te profileren als dorp met rust en groen en dan wil je niet zo’n roet-uitstotend bedrijf in je dorp.’’ RVN zegt sinds de oprichting nog nooit een berisping te hebben gehad.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Dantumadiel