Nader onderzoek mes overval 70-jarige Broeksterwâld

FOTO KAPPERS MEDIA

Het broodmes dat mogelijk is gebruikt bij een gewelddadige overval op een 70-jarige vrouw in Broeksterwald wordt op DNA-sporen onderzocht.

Dat heeft de rechtbank vrijdagmorgen tijdens een pro forma-zitting bepaald. Advocaat Ingrid Kluiter had om het onderzoek gevraagd, omdat de resultaten mogelijk ontlastend zijn voor haar cliënt. Hij, een 20-jarige man uit Broeksterwâld, blijft ontkennen dat hij iets met de overval te maken had.

Met de verdachte was een videoverbinding gelegd. ,,Ik snap nog steeds niet wat ik hier moet’’, zei hij vanuit de penitentiaire inrichting, ,,maar ik probeer sterk en hoopvol te zijn.’’

Het 20 centimeter lange kartelmes werd twee weken na de overval aangetroffen in een achtertuin aan de Master Klokwei in Damwâld, bij het terrein van voetbalclub Broekster Boys, waar de verdachte regelmatig kwam volgens officier van justitie Eelco Jepkema.

Belastende getuigenverklaringen

Deze verzette zich niet tegen het onderzoek, maar stelde tegelijkertijd dat het maar zeer de vraag is, mocht er geen DNA van de verdachte op het mes zitten, of de verdachte daarmee zou worden vrijgepleit. ,,Daar kun je twijfels over hebben.’’

Jepkema wees op enkele belastende getuigenverklaringen. Ook haalde hij een oud-straatgenoot van de verdachte aan. Die had verklaard een kartelmes te missen. De verdachte kwam regelmatig bij hem op bezoek. Ten slotte zouden ook de onderzochte telefoongegevens duidelijk in de richting van de verdachte wijzen.

De 70-jarige vrouw werd om 19.30 uur in haar woning aan de Patrimioniumwei overvallen. De dader, voorzien van een bivakmuts, dreigde haar en haar hondje volgens de voorlopige dagvaarding met een mes dood te maken als ze niet met geld over de brug kwam. Zo wist hij haar 100 euro afhandig te maken.

De vrouw raakte niet gewond. De verdachte, die begin januari werd aangehouden, blijft voorlopig vastzitten. De rechtbank heeft de inhoudelijke behandeling van de zaak gepland op 8 juli.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Dantumadiel