Kerk en omroep halen 7000 euro op voor Afrika

Begin deze eeuw opende het echtpaar Brouwer nog een kinderaidskliniek in Kaapstad. EIGEN FOTO

De PKN-kerk in De Westereen en streekomroep RTV NOF hebben 7000 opgehaald voor twee Friese projecten in Afrika. Het geld werd bijeengebracht met een digitale collecte tijdens live-uitzendingen van kerkdiensten.

De ene helft van het bedrag gaat naar Good News South Africa, een kinder- en jongerenwerkproject van Theo en Jinke de Jong, oorspronkelijk uit Buitenpost. De andere helft gaat naar Beautiful Gate, een project voor kwetsbare kinderen en gebroken families van Toby en Aukje Brouwer, oorspronkelijk uit De Westereen.

De Jong zegt met het geld ,,vijftienduizend pannen warm eten’’ te kunnen kopen. De Brouwers kunnen met het geld ,,vijf jaar lang zevenhonderd meisjes’’ dagelijks naar school sturen. ,,Gelukkig gaat het goed met ons, we zijn gezond en genieten nog steeds van ons werk, ook al is dat de laatste maanden wel veranderd”, meldt Toby Brouwer. ,,We delen nog steeds voedselpakketten uit en een deel van ons werk is ook hier digitaal.’’ Zo geeft het paar Brouwer aan bijna 130 studenten een online-cursus.

,,Wij waren op scholen bezig, maar die zijn dicht. We deden programma’s en dagopeningen en met de lockdown viel dat allemaal weg”, zegt Theo de Jong. ,,Nu zijn we vooral met voedselvoorziening. In een week geven we dan 2300 pannen eten weg. Het heeft wel wat van mijn oude werk in de supermarkt van de Westereen, eigenlijk zit ik nog steeds in de levensmiddelen.’’

De veelgeprezen live-uitzendingen van kerkdiensten stoppen overigens per 1 juli, laat RTV NOF weten. Dan mogen kerken weer met maximaal 100 mensen samenkomen.