Hûs en Hiem kritisch over nieuwe Jumbo De Westereen

Het ontwerp voor de nieuwe Jumbo aan de Noarder Stasjonsstrjitte in De Westereen. Afbeelding Egbert Zwarts

Het ontwerp voor een nieuwe Jumbo-supermarkt aan de Noarder Stasjonsstrjitte in De Westereen moet aan alle kanten fraai zijn, vindt welstandscommissie Hûs en Hiem.

Het is de bedoeling dat de voormalige markthal tegenover partycentrum Old Dutch wordt gesloopt, om plaats te maken voor een supermarkt van Jumbo. Het gebied is welstandsvrij, maar omdat het ontworpen gebouw groter is dan het bestaande bouwvlak vroeg de gemeente Dantumadiel toch advies bij Hûs en Hiem.

Architect Egbert Zwarts presenteerde donderdag een supermarkt met veel glas aan de entreezijde, een begane grond die volledig winkel is en met het magazijn op een verdieping. Het parkeerterrein wordt omgeven door bomen. De kleuren van het pand zijn vooral beige en bronsachtig. De hoogte van het gebouw loopt richting de spoorkant op.

De welstandscommissie toonde zich kritisch. Zo zou de gevel langs het spoor te veel op een achterkant lijken, terwijl ook deze het bekijken waard zou moeten zijn. Ditzelfde gold voor de gevel aan de oostkant. Het materiaalgebruik voor het gebouw moet eenduidiger en het parkeerterrein zou gezelliger ingericht moeten worden.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Dantumadiel