Dantumadiel ziet 'voorzichtig herstel'

Het gemeentehuis van Dantumadiel in Damwâld. Foto: Marcel van Kammen

Dantumadiel zegt voorzichtige verbetering te zien in de gemeentelijke financiën. Ook de provincie ziet de stijgende lijn, al is die ‘broos’.

Een tussentijdse analyse van de gemeentelijke financiën kent een positief resultaat, meldt de gemeente. De jaarrekening van 2019 komt in het rood, maar dat was verwacht.

Ophef

In het voorjaar van 2019 bleek dat Dantumadiel flink geld tekort kwam en forst moest bezuinigen. Onder meer het intrekken van de subsidie van ruim 1 miljoen euro voor het dorpshuis in Feanwâlden zorgde voor veel ophef in de gemeente.

Het financiele verbeterplan dat Dantumadiel maakte werd in november nog door gedeputeerde Sander de Rouwe als onvoldoende bestempeld, waardoor wethouder Rommy Kempenaar van Financiën vlak voor de begrotingsvergadering nog een omstreden ozb-verhoging doorvoerde.

Overschotten

De Rouwe noemt de financiële situatie van Dantumadiel nu ,,broos maar licht bergopwaarts’’. Broos, omdat Dantumadiel de komende jaren ,,alle mogelijke overschotten op de begroting direct nodig zal hebben om de algemene en minimaal benodigde reserve aan te vullen.’’

Die is pas in 2023 op orde en tot die tijd kan de gemeente zich praktisch geen tegenvaller permitteren, laat staan extra investeren.