Scooterbende zit vast: inbraakgolf Leeuwarden zakt in

De politie in Leeuwarden heeft afgelopen maandagochtend vijf verdachten opgepakt naar aanleiding van een inbraakgolf.

Sinds de aanhouding van vijf verdachten is het aantal inbraken in Leeuwarden ineens flink teruggevallen. De politie verwelkomt tips over de scooterbende.

,,Al enige dagen hebben wij geen meldingen van geslaagde woninginbraken. Daar zijn wij blij mee’’, twitterde de Leeuwarder politie vorige week vrijdag nog. Daarna volgde echter een forse reeks brutale inbraken. Ook die mislukten vaak, maar ze wekten grote bezorgdheid.

Lees ook:Plotselinge toename aantal inbraken in Leeuwarden: zeventien keer raak binnen een week

Zaterdagochtend vroeg probeerden inbrekers met een koevoet een deur open te breken aan de Schoppershofstraat. Die middag volgde een mislukte inbraak aan de Schieringerweg. Bij een huis aan de Atsmastate in Camminghaburen kwamen inbrekers toen wel binnen.

Inbrekers gingen er vandoor

‘s Avonds troffen bewoners van de Camminghastraat een inbreker op zolder. Nog later werd er een inbraak gepleegd aan de Nijdamstrastate, waar het inbraakalarm afging. De inbrekers kwamen binnen, maar gingen er vandoor.

Hetzelfde weekeinde was er een inbraak in een winkel aan de Kelders, waar geld uit een kassa werd gestolen. Zondagochtend vroeg hoorde een bewoner van de Claes Bockes Balckstraat dat er aan de deur werd gerommeld. Een inbreker was al binnen, maar ging er van door.

Weinig buit

Veel inbraakpogingen leverden weinig buit op of mislukten helemaal, maar de inbrekers wisten wel vliegensvlug te ontsnappen. In de meeste gevallen meldden getuigen dat er twee tot drie mensen op scooters vandoor gingen.

,,Dat viel ons natuurlijk ook op’’, zegt Oeble Bouma van de politie. ,,We moeten maar eens even goed op scooters letten, dachten we.’’ De inbraken zaten steeds aan de oostkant van de stad en daar werden agenten nu extra alert. ,,We waren zichtbaar en onzichtbaar aanwezig op straat.’’

Toen inbrekers in de nacht van zondag op maandag toesloegen in een sportcomplex aan het Kalverdijkje, werd deze alertheid beloond. Ook nu vielen de scooterrijdende verdachten op. Dat bracht de politie op hun spoor richting de Hazelaarstraat in Heechterp/Schieringen.

Aanhoudingen

Daar kon de politie hen maandag aanhouden in een woning. Het ging om vier mannen en een vrouw van 18 tot 26 jaar. De vrouw werd na enige tijd vrijgelaten, de mannen bleven vastzitten voor onderzoek.

,,Erg spraakzaam zijn ze niet’’, zegt Bouma. ,,Maar het valt wel op dat het ineens rustig is met inbraken. Dat is ook al heel aardig om te zien.’’ Of het vijftal woonde in Heechterp, is nog onduidelijk. De technische recherche doet nog onderzoek en Bouma moedigt Leeuwarders aan om zich te melden als ze meer weten. ,,Vaak krijgen we later meldingen van mensen die zeggen dat ze ook iets meegemaakt of gehoord hebben’’.

App-gebruikers klikken hier om de video te bekijken.

[firstName], je hebt net een artikel gelezen! Nu je hier toch bent, vragen we graag je aandacht voor het volgende:

Je hebt op dit moment een gratis account. En dat is natuurlijk prima. Je hebt daarmee toegang tot een belangrijk deel van het nieuws dat onze 100+ journalisten elke dag brengen, maar je mist nu wel veel. Zo kan je niet onbeperkt onze verdiepende LC+-artikelen lezen en heb je ook geen toegang tot onze digitale krant. Zonde natuurlijk! Daarom bieden we je graag een proefabonnement aan, zodat je kennis kan maken met alle interessante extra’s die je nu mist.

Onze LC+-artikelen bieden verdieping van het nieuws. Ook de extra's van de Leeuwarder Courant vallen onder LC+, zoals bijzondere columns en commentaren. Met trots gemaakt voor de lezers die willen weten hoe het écht zit. In tekst, foto en video leggen wij uit wat het nieuws betekent voor jou en jouw omgeving.

Bekijk proefabonnementen
Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement