VVV's van Wadden willen versoepeling naar 60 procent op veerboten: 'Er is geen alternatief'

Toeristen verzamelen zich in Lauwersoog voor de veerboot naar Schiermonnikoog. Foto archief Corné Sparidaens

De Waddenfederatie, een samenwerkingsverband tussen de VVV-kantoren op de Waddeneilanden, heeft een brief gestuurd aan staatssecretaris Mona Keijzer. In de brief roepen de VVV’s het kabinet op om het waddenvervoer los te zien van het andere openbaar vervoer en de maatregelen te versoepelen.

Als redenen om de beperkende maatregelen op de veerboten te versoepelen, noemt de federatie dat het toerisme de levensader is voor de eilanden en dat de veerboten de enige logistieke verbinding zijn tussen het vasteland en de Wadden. Per 1 juni is de bezetting op de vaartuigen 40 procent.

„Door de huidige maatregelen blijven de Waddeneilanden in een economische lockdown”, schrijft de federatie in de brief. „Er is geen alternatief.”

Volgens de VVV’s zijn er op de veerboten meer mogelijkheden om afstand te houden dan in treinen, bussen en vliegtuigen. „De capaciteit is eenvoudig te verhogen met de juiste protocollen bij het inschepen.”

Minder kans op besmetting uit buitenland

Bovendien zijn de Wadden een „zeer goed alternatief voor het buitenland”, zo is er bovendien minder kans op besmetting vanuit het buitenland, stellen de VVV’s.

Het is, aldus de Waddenfederatie, geen optie om het aantal afvaarten nog meer te verhogen. Hier is te weinig personeel voor beschikbaar. „Het zijn geen treinen waar een extra wagon aan te koppelen is.”

Tot slot komt door minder bezoekers de leefbaarheid op de Wadden in het gedrang, door het ontbreken van inkomsten voor ondernemers.

De VVV’s vragen om een versoepeling naar 60 procent bezetting of meer. Die stap zou voor veel verlichting gaan zorgen.