Tweede Kamer kritisch op uitgaven Waddenfonds aan 'lokale hobbyprojectjes'

FOTO ANP ANP

De Tweede Kamer kraakte tijdens het overleg over Holwerd aan Zee harde noten over de bestuurders van het Waddenfonds. Onderzoek van onder meer de Leeuwarder Courant legde bloot dat een groot deel van de eerste 500 miljoen euro is opgegaan aan, zoals D66’er Rutger Schonis het noemde ‘lokale hobbyprojectjes’. ,,Verbijsterend.’’

D66 riep de minister op tot ingrijpen. Er is nog 200 miljoen euro te verdelen. Dat geld moet koste wat kost naar natuurversterking gaan.

De PvdA en de Partij voor de Dieren waren al even vernietigend. ,,Ik ben heel erg benieuwd hoe een foodtruck kan bijdragen aan natuurherstel’’, schamperde Eva van Esch (PvdD). ,,Dit is een hobbyproject voor enkele provinciaal bestuurders geworden’’, zei William Moorlag (PvdA).

Lees ook: Waddenfonds keerde al 400 miljoen uit, maar wat schiet de natuur ermee op?

De minister zit er bovenop. Het Waddenfonds is een autonome bevoegdheid van de provincies. Maar: ,,Zij moeten wel voldoen aan het bestuursakkoord’’. Samen met Natuurminister Carola Schouten brengt Van Nieuwenhuizen de gedane uitgaven in kaart. Dat is een flinke klus die wat meer tijd nodig heeft.

De Partij voor de Dieren kwam met een motie om het resterende geld te oormerken voor natuurprojecten én voor onafhankelijk onderzoek naar de gang van zaken. Zij houdt die nog even op zak tot het ministeriële onderzoek klaar is.

menu