Kleiner wellness op Ameland stapje dichterbij

Het nieuwe wellness-plan.

Er zit weer beweging in het veelbesproken wellness-plan op Ameland. In het nieuwe plan is het wellness-deel verkleind en volgens de gemeente is er nu geen wijziging van het bestemmingsplan meer nodig.

Geen bestemmingswijziging betekent dat de gemeenteraad geen besluit hoeft te nemen, schrijven burgemeester en wethouders aan de gemeenteraad.

Explosief dossier

Initiatiefnemers Kontour (een dochteronderneming van VolkerWessels) en hotelmagnaat Harry Westers willen al langere tijd een hotel met wellnessvoorziening op Ameland bouwen, op de plek van het vervallen Aqua Plaza-zwembad. Het werd een explosief dossier op het eiland, omdat een groep eilanders het plan te massaal vindt en een enorme toeloop vreest.

In het nieuwste plan hebben de initiatiefnemers een kleinere wellnessvoorziening ingetekend. Waar het eerst bijna 2000 vierkante meter wellness zou zijn, is dat nu de helft.

Volgens de gemeente hebben de plannenmakers laten weten dat een grotere wellness teveel financiële risico’s met zich meebrengt. Het wellnesscentrum komt los van het hotel te staan. Dat maakt dat er naar alle waarschijnlijkheid geen bestemmingswijziging nodig is.

Ondergrondse tunnel

Het wellnesscentrum zal voor iedereen tegen betaling toegankelijk zijn; niet alleen voor hotelgasten. Dat was een uitdrukkelijke wens van de gemeenteraad.

Hotel en wellness worden door een ondergrondse tunnel met elkaar verbonden. Het hotel blijft vooralsnog even groot als in de eerdere plannen: ongeveer 100 kamers.

B en W verwachten eind dit jaar een officieel verzoek van de plannenmakers. Dat zal dan getoetst worden aan de geldende regelgeving. Op 6 juli bespreekt de raadscommissie de nieuwste ontwikkelingen.