Jaap en Jacoba Bruin bij het graf van zijn broer Hans Gerrit Bruin die op 11- jarige leeftijd in zee verdronk bij Hollum. Het graf ligt aan de zuidzijde van de Hervormde Kerk in Hollum.

Jaap Bruin wil zijn in 1958 overleden broertje eeuwige grafrust geven, maar beleid van gemeente Ameland houdt dat tegen

Jaap en Jacoba Bruin bij het graf van zijn broer Hans Gerrit Bruin die op 11- jarige leeftijd in zee verdronk bij Hollum. Het graf ligt aan de zuidzijde van de Hervormde Kerk in Hollum. FOTO JAN SPOELSTRA

Jaap Bruin uit Hollum wil zijn overleden broertje na zestig jaar eeuwige grafrust geven, maar stuit op het beleid van de gemeente Ameland. Bruin heeft twee graven die hij met elkaar wil ruilen, maar dat ziet het college van B en W niet zitten.

Het is een zomerse dinsdag in 1958 als de 11-jarige Hans Gerrit Bruin besluit te gaan baden met een groep vrienden. Laat in de middag gaan ze naar het toenmalige badstrand bij de Badweg in Hollum. „Opeens was hij verdwenen. Zagen de kinderen hem niet meer. Toen was er paniek. In een oud krantenartikel staat dat hij van het zwin overstapte in de grote zee en door de ebstroom werd gegrepen en meegesleurd.”

Op het eiland gaat de fabrieksfluit af, het teken dat er paarden nodig zijn om de reddingsboot het water in te trekken. Op dat moment melkt Jaap, zijn twee jaar oudere broer, koeien met een vriendje. Hij hoort het fluitalarm niet. „We waren van plan om na het melken ook even te gaan zwemmen”, vertelt Jaap Bruin. Hij en z’n vriendje stappen op de fiets en zien onderweg verschillende groepjes mensen met elkaar staan praten. Nog niet wetend wat er is gebeurd met Hans Gerrit. Eenmaal thuis roept Jaap zijn moeder met de vraag waar zijn zwembroek is. Dan hoort hij wat er met zijn broertje is gebeurd. „Van zwemmen is niets meer gekomen. ‘s Ochtends stonden Hans Gerrit en ik nog samen op, en ‘s avonds moest ik alleen naar bed.”

Een lachende tiener

Pas een week later, na een aantal zoektochten, trof een garnalenvisser het lichaam aan van Hans Gerrit. „Bij de Zwarte Haan zag hij het lichaam drijven.” De broer van Jaap werd begraven aan de zuidkant van de hervormde kerk in Hollum. Op de witte grafsteen is een foto van een lachende tiener te zien. „De plantjes die mijn moeder op zijn graf plantte, groeien er nog steeds.”

Het graf van Hans Gerrit is in bezit van de familie, maar niet op de manier waarop zijn broer Jaap het graag zou willen. Het is een tijdelijk graf dat om de zoveel jaar moet worden verlengd en betaald om te voorkomen dat het aan een ander wordt verkocht of dat wordt geruimd. Hierom wil Bruin deze grafrechten ruilen met een ander graf dat hij in zijn bezit heeft. Dat graf is nog leeg en voor de eeuwigheid gekocht. „Maar de gemeente ziet deze ruil van koop en huur niet zitten.”

Het beleid van de gemeente Ameland maakt zo’n ruil niet mogelijk. Het college van burgemeester en wethouders wil geen uitzondering maken voor het graf van Hans Gerrit. Ze krijgt vaker ruilverzoeken en is bang dat als ze ja zegt tegen Jaap, ze ook ja moet zeggen tegen andere Amelanders. „Het is voor de gemeente om financiële redenen buitengewoon nadelig om grafrechten te ruilen”, zegt het college. „Als ‘ongebreideld’ ruilen van oude grafrechten op de gemeentelijke begraafplaatsen wordt toegestaan, dan hoeft bijna niemand meer een nieuw grafrecht te kopen. Er worden dan voortdurend rechten ‘geleend’ van andere graven met als gevolg dat de begraafplaatsen niet meer exploitabel zijn.”

Koud en kil

Jaap Bruin doet de argumenten af als flauwekul en noemt het koud en kil. Hij heeft het ook aangekaart bij de gemeenteraad. Die zegt zijn wens te begrijpen, maar snapt ook de beweegredenen van het college. Toch heeft de raad het college gevraagd nog eens naar de mogelijkheden te kijken. Wethouder Piet IJnsen zei eerder dit deze week te willen doen. Bruin hoopt op een oplossing. Volgens hem gaat het niet om de kosten van 317 euro om de grafrechten voor vijf jaar te verlengen, maar gaat het hem om het gevoel van rechtvaardigheid. „Het is een kleine administratieve wijziging. Hoe simpel kan het zijn? Het gaat mij om het behoud van het graf van mijn broertje.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Ameland
Waddengebied
Instagram
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct