Leo Kiewied.

Door het wegblijven van Duitse groepen toeristen, komen gastenverblijven op Ameland in de knel te zitten

Leo Kiewied. FOTO JAN SPOELSTRA

Het geld van een verbouwing gebruiken om je groepsaccommodatie te onderhouden in coronatijden. Het Amelandse bedrijf Paasduin Groepsaccommodaties ondervindt net als andere groepsaccommodaties op het eiland de gevolgen van de coronacrisis.

,,Normaal hebben wij dertigduizend overnachtingen per jaar. Hiervan zijn elfduizend overnachtingen van Duitse zomergroepen. Dit is ongeveer een derde van de totale omzet”, vertelt Leo Kiewied, van Paasduin Groepsaccommodaties. Bepaalde Duitse staten hebben groepsreizen verboden.

Momenteel heeft Kiewied nog geen groep ontvangen op zijn accommodatie en voor het najaar, waarvoor normaal op dit moment reserveringen binnenkomen, worden nu al annuleringen gedaan. ,, In de herfstvakantie staan er nu nog reserveringen. Deze reserveringen zijn gelijk aan ongeveer 1400 à 1500 overnachtingen.”

'Het groepsverblijf ligt compleet stil'

Het bedrijf heeft twee accommodaties en kan hiermee tweehonderd gasten ontvangen. In een tijdsperiode van acht weken, ontvangt zij normaal tien Duitse groepen van ongeveer honderd man. Deze groepen komen vaak traditiegetrouw naar het eiland. ,,Ik heb nog een appartement voor zestien personen, dat wordt nog wat verhuurd en zo heb ik toch nog een beetje inkomen. Het groepsverblijf ligt compleet stil.”

Ook bij groepsaccommodatie Kloosterhiem van Annet Boelens is bijna alles geannuleerd, alleen een paar kleine groepen hebben nog reserveringen staan. ,,Het is een seizoensbedrijf dat loopt van april tot november. De pieken zijn normaal in juli en augustus en ook tijdens de feestdagen. Dan hebben we een volledige bezetting”, vertelt Boelens.

Ze heeft normaal 75 plekken op haar accommodatie, maar ze moet nu kijken naar de oppervlakte van haar verblijf om te kijken hoeveel mensen ze kan ontvangen. ,,Het is ongeveer de helft van de bezetting.”

Duitse gasten

In het hoogseizoen heeft ze alleen maar Duitse gasten, van wie de meesten uit de deelstaten Noordrijn-Westfalen, Rijnland-Palts en Nedersaksen komen. ,,Vaak komt er een groep van ongeveer zeventig man. Deze groep is geheel zelfvoorzienend en blijft vaak veertien dagen.”

De annuleringen hebben niet alleen invloed op de groepsaccommodaties, maar bijvoorbeeld ook op de gemeente. ,,Er komt nu geen toeristenbelasting binnen, dit is een strop voor de gemeente”, vertelt Boelens, die, naast eigenaar van een groepsaccommodatie, ook voorzitter is van de vereniging Groepsverblijven Ameland.

Stil

Daarnaast worden er volgens haar geen souvenirs verkocht, kan men niet gezamenlijk op de robbenboot en is er geen fietsverhuur. ,,Iedereen kan terecht op Ameland”, legt Boelens uit ,,Het mixt mooi en dit willen we graag behouden. Er is van alles een beetje.”

Het is momenteel heel stil op het eiland, vertelt Boelens. Normaal zouden er werkweken en schoolreisjes plaatsvinden op het eiland, maar deze activiteiten gaan nu niet door. Accommodatie-eigenaar Kiewied is bang dat ze volgend jaar nog zo’n jaar zullen krijgen als corona niet wordt opgelost.

Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 4,99 per maand. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct