Burgemeester Stoel overhandigt strandunits aan KNRM

Burgemeester Leo Pieter Stoel (r) gooit vanwege de anderhalvemeterregel de sleutel naar Ameland-coördinator Theo Nobel. Enno de Haan (L) van de KNRM kijkt toe. FOTO JAN SPOELSTRA

Het Amelander strandseizoen is weer geopend. Daarom heeft de gemeente Ameland zaterdag de sleutel van twee nieuwe strandunits aan Enno de Haan, coördinator van KNRM-reddingstation IJmuiden, overgedragen.

De gemeente verzorgt elk jaar de plaatsing van de strandunits. Dit jaar zijn er twee nieuwe gekomen. De oude units hebben dienstgedaan sinds 2008. De nieuwe zijn vrijwel hetzelfde; ze hebben een extra deur en een aantal technische dingen zijn gewijzigd.

Een van de oude strandhuisjes gaat dienstdoen als slaapplaats, omdat er in verband met de veiligheidsmaatregelen rond het coronavirus niet meer in één unit mag worden geslapen.

Zwemmen

Het is dit weekend het eerste weekend van het jaar dat er weer gezwommen mag worden op de badstranden in Hollum, Nes en Buren.

De KNRM verzorgt sinds 2012 de strandbewaking. De laatste weekenden van juni, dagelijks in de maanden juli en augustus en de eerste twee weekenden van september houden drie KNRM-lifeguards toezicht bij deze badstranden.