Strand op Ameland.

Burgemeester Ameland over verschillen toeristenbelasting: 'Het is niet fair naar de gast'

Strand op Ameland. FOTO JAN SPOELSTRA

Niet alle Amelander verblijven heffen evenveel toeristenbelasting, terwijl het vastgestelde tarief toch echt 1,59 euro is. Burgemeester Leo Pieter Stoel is er ongelukkig mee.

De gemeente heeft de heffing van toeristenbelasting vastgesteld op 1 euro en negenenvijftig eurocent per persoon per nacht. Toch wordt er hier en daar op Ameland 3 euro, of zelfs bijna 5 euro aan toeristenbelasting geïnd.

,,Oneigenlijk’’, is het oordeel van burgemeester Leo Pieter Stoel. Hij is verre van gelukkig met de rekenwijze van sommige hoteliers. Hij benadrukt nog maar eens dat het aan de gemeente is om de hoogte vast te stellen.

De gemeente gaat de hotels niet aanpakken, want juridisch blijkt er niet veel te halen. Dat is al eens uitgezocht; het fenomeen is niet nieuw. ,,Het is niet open, niet transparant,’’ zegt Stoel. ,,En het verbaast me ook een beetje.” De gemeente krijgt aanvragen van ondernemers over kwijtschelding van toeristenbelasting vanwege de coronatijd en dan worden er vele euro’s van de gast gevraagd. Hij kan er niet bij en houdt dit gegeven goed in zijn achterhoofd als er weer eens overleg is met de verhuurders. ,,Het is niet fair naar de gast.’’

Verschillende tarieven

,,Wij rekenen precies wat we afdragen, namelijk 1,59 euro per persoon per nacht,” zegt Arno Moll van Hotel de Jong in Nes. Sierou Wibier van De Walvisvaarder in Hollum geeft 1,55 euro door, het bedrag van vorig jaar. Het hotel en de brasserie zou dit voorjaar feestelijk openen, maar daar stak corona een stokje voor. Het foutje, in het voordeel van de gast, is de uitbater niet euvel te duiden. ,,Ja, ik zie dat het 1,59 euro is per persoon per nacht. Wij zullen dit direct aanpassen,” meldt Wibier in tweede instantie.

Hotel Ameland in Nes adverteert groot in de Leeuwarder Courant met een aanbieding. ‘Toeristenbelasting: €3,15 p.p.p.n.’, staat erbij, plus 14,95 euro aan reserveringskosten. Navraag leert dat het hotel 1,55 euro aan toeristenbelasting berekent en 1,60 euro handling fee vraagt. Onder dat laatste worden de administratiekosten verstaan, per persoon per nacht. De reserveringskosten blijken door de boekingsorganisatie Marrea Hotelarrangementen in rekening te worden gebracht en de administratiekosten en toeristenbelasting door het hotel rechtstreeks.

Luuk Overwijk van Hotel Dolores rekent 3 euro toeristenbelasting. Daarin zitten onder meer btw, legt hij uit, en ‘handelingskosten’.

Van Heeckerenhotel in Nes spant de kroon. De receptie: ,,De toeristenbelasting is 4,85 euro per persoon per dag. Dit is de toeristenbelasting en onze handling fee. ” Op haar website staat over de kamerprijs: ‘Exclusief city tax & handling fee (€4,85 p.p.p.n.). Het Van Heeckeren Hotel behoudt zich het recht voor deze tarieven zonder voorafgaande kennisgeving te wijzigen om redenen die dit rechtvaardigen.’ Handling fee staat voor de kosten van afhandeling en wordt onder meer in rekening gebracht door bemiddelaars en tussenpersonen. Bij Dolores en Van Heeckeren wordt de toeslag berekend zonder dat sprake is van tussenpersonen en bij Hotel Ameland gaan de administratiekosten al naar de boekingsorganisatie. De toeslag is een manier geworden om de kosten van de kamer relatief laag te houden en extra geld te halen uit ondoorzichtige heffingen.

‘Wij hebben geen handhavende taak en ambiëren die ook niet’

Directeur Cinto Prosperi van VVV Ameland krijgt er regelmatig vragen over van gasten. Prosperi meldt dan de feitelijke toeristenbelasting op Ameland, de 1,59 euro in 2020.

,,Als ze aangeven meer te moeten betalen dan dat tarief, geven wij aan dat zij daar de ondernemer op aan kunnen spreken. Daar houdt het voor ons op. Wij hebben geen handhavende taak en ambiëren die ook niet.” Als er in een advertentie expliciet 3,15 euro toeristenbelasting wordt genoemd dan is dat niet juist, zegt Prosperi. ,,Meestal zie ik de vermelding ‘diverse gemeentelijke heffingen’. Dat kan dan alles zijn dat de gemeente aan een ondernemer berekent: toeristenbelasting, aandeel rioolrechten, aandeel reinigingskosten, etc.” De ondernemers op Ameland weten dat wel, zegt hij.

De toeristenbelasting op Ameland is de laatste jaren stapsgewijs verhoogd. De gemeenteraad van Ameland stelt de belasting vast. In 2020 ging de toeristentaks met 4 eurocent omhoog. De 1,59 euro is wat accommodatieverstrekkers afrekenen met de gemeente en dat is het bedrag dat de verhuurder mag doorberekenen aan de huurder.

Ondernemers kunnen natuurlijk allerlei ongespecificeerde kosten in rekening brengen en daarmee een rookgordijn optrekken rond de gemeentelijke belastingen, laat gemeente Ameland desgevraagd weten. Voor de gemeente is dit niet wenselijk, want mensen denken dat dit de belasting is die de gemeente oplegt, terwijl dat bedrag in werkelijkheid veel lager is.

Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct