Vijf maanden cel voor rijden met drugs op en handel in speed

De rechtbank in Leeuwarden FOTO LC

Voor rijden onder invloed van drugs – en zonder geldig rijbewijs - en het dealen van speed is een 32-jarige inwoner van Surhuisterveen maandag door de politierechter bij verstek veroordeeld tot vijf maanden cel, plus een voorwaardelijke celstraf van drie maanden met een proeftijd van drie jaar.

De man werd op 9 april vorig jaar in Boelenslaan in zijn auto door de politie aan de kant van de weg gezet. Hij had speed en wiet gebruikt, zo bleek uit de speekseltest, en hij had speed bij zich, bijna vier gram. Uit onderzoek van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI), bleek dat de hoeveelheid speed in het bloed van de verdachte meer dan tien keer hoger was dan de toegestane waarde.

Voor de THC – de werkzame stof in hennep – was de uitkomst twee keer hoger dan volgens de wet is toegestaan. Verschillende gebruikers hadden bij de politie verklaard dat ze drugs hadden gehaald bij de verdachte. Die vond zelf dat hij niet had gedeald. Hij zou wel eens wat voor anderen hebben gehaald, wat overigens ook verboden is.

De man had een oude Nokia bij zich, die hij volgens officier van justitie Henk Mous gebruikte als ‘drugstelefoon’. Mous ging er van uit dat de man bijna anderhalf jaar heeft gehandeld in drugs. De man zou volgens de officier vooral aan minderjarigen hebben verkocht. Het rijbewijs van de man was al in juni 2010 ongeldig verklaard. Voor het rijden onder invloed kreeg hij een rijontzegging van een half jaar.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Achtkarspelen
Rechtbank