Verkiezing in coronatijd vergt veel meer vrijwilligers dan eerder gedacht

Verkiezing in coronatijd vergt veel meer vrijwilligers dan eerder gedacht

Verkiezing in coronatijd vergt veel meer vrijwilligers dan eerder gedacht ANP

Om de Tweede Kamerverkiezingen redelijk coronaproof te laten verlopen zijn nog meer vrijwilligers nodig dan eerder gedacht.

Bij de gemeenten Tytsjerksteradiel en Achtkarspelen hadden zich al heel wat inwoners aangemeld voor een taak op het stembureau, maar ze hebben vorige week een oproep gedaan voor nog meer helpende handen. Door aanvullende regelgeving vanuit Den Haag waren er nog 30 tot 35 mensen extra nodig, laat een woordvoerder weten. De hele reservelijst ging daaraan op. De oproep is bedoeld om nieuwe reserveleden te werven.

Sowieso was het aantal personen op een stembureau al uitgebreid van drie naar vier per dienst. Binnenlandse Zaken (BZK) wil graag dat een van hen een soort gastheer- of gastvrouwfunctie vervult en kiezers in het stemlokaal wijst op de coronamaatregelen. Dit betekent twee personen extra per dag, omdat er een ochtend- en een middagploeg is. Bovendien is er een grotere reservelijst nodig dan normaal, omdat het risico bestaat dat iemand in quarantaine moet.

Vervroegd en briefstemmen

Maar er zijn meer redenen waarom er extra vrijwilligers nodig zijn. Zo heeft BZK besloten dat de stemmen die vervroegd uitgebracht worden - op 15 en 16 maart - niet pas op woensdag 17 maart na 21.00 uur geteld worden, maar al eerder. Dat gebeurt die woensdagochtend al, vanaf 7:30 uur. De mensen die deze tellingen doen, kunnen niet tegelijkertijd een stembureau beheren, dus zijn er meer vrijwilligers nodig, legt de woordvoerder uit.

Daarnaast kan er dit jaar door zeventigplussers per brief gestemd worden, wat ook weer aparte werkzaamheden met zich meebrengt. Dit gaat bijvoorbeeld om het ‘vooropenen’, waarbij de envelop wordt geopend voor controle. BZK adviseert twee briefstembureaus per gemeente, met minimaal vier leden, meldt de woordvoerder. Maar de ervaring van Tytsjerksteradiel en Achtkarspelen is dat er voor een efficiënt telproces zeven tot negen mensen aanwezig moeten zijn. Plus nog oproepbare reservetellers, voor het geval er mensen moeten afhaken.

Rode potloden na elke stem gereinigd

Voor de stembureaus gelden de nodige hygiënemaatregelen. Zo worden de rode potloden na elke uitgebrachte stem gereinigd voordat ze in handen komen van de volgende kiezer. Elk half uur worden de stemhokjes schoongemaakt. Stembureauleden werken met chirurgische mondmaskers en handschoenen. Ze zitten achter een kuchscherm, er staat een desinfectiezuil of er zijn handpompjes en zo mogelijk is de uitgang apart van de ingang.

Het lijkt erop dat de gemeenten wel aan hun reservevrijwilligers komen, want de oproep leidde meteen tot 24 nieuwe aanmeldingen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Achtkarspelen
Verkiezingen
Noordelijk lijsttrekkersdebat
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct