Uitstel betekent geen afstel voor biovergister in Kootstertille

Ondernemer Piet van der Hoop in 2017 tijdens een verhitte infoavond over de biovergister in Kootstertille. FOTO MARCEL VAN KAMMEN

Uitstel betekent geen afstel voor de veelbesproken biovergister in Koostertille. Komend voorjaar gaat de schop waarschijnlijk eindelijk in de grond. Dat laat ondernemer Piet van der Hoop van Groengas Westkern desgevraagd weten.

Lees ook | Kootstertille bang voor biovergister

De bouw van de vergister, die mest en ander organisch materiaal omzet naar methaangas, is daarmee 6 tot 8 maanden uitgesteld. Boosdoener was de stikstofcrisis die de bouw in het hele land verlamde.

Uit een berekening blijkt dat de groengasinstallatie niet zorgt voor stikstofneerslag op omliggende Natura 2000-gebieden. Zoals verwacht, maar zonder deze verklaring was het moeilijk om een lening te krijgen van de bank.

Het was niet het eerste oponthoud voor de ondernemer. Een vergeefse zoektocht om samen met de gemeente Achtkarspelen te komen tot een locatie verder van de dorpskern leidde in 2018 ook al tot een vertraging van zo’n halfjaar.

Lees ook | Raad werpt alternatieve locatie biovergister in prullenbak

Nieuw hoofdstuk

Volgens Van der Hoop gaat de bouw, die mogelijk in april kan beginnen, al met al zo’n 9 tot 12 maanden duren. In 2021 gaat de biovergister dus dienst doen. Daarmee breekt een nieuw hoofdstuk aan van een langslepend hoofdpijndossier voor de gemeente Achtkarspelen.

De komst van groengasinstallatie op Westkern 6 werd in 2013 nog onthaald als een ‘boppeslach’. Maar toen de vergunning eenmaal rond was, en er geen weg meer terug bleek, brak verzet uit onder de Tilsters. Zij waren onder meer bang voor stankoverlast, verkeerstoename en zelfs explosiegevaar.

Lees ook | Hoe gevaarlijk is een biovergister?

Zo werd de biovergister een van de twistpunten tijdens de raadsverkiezingen in 2018. Het is geen geheim dat geen politicus in Achtkarspelen de komst van de vergister nog toejuicht. Maar tegenhouden bleek, uit angst voor de juridische gevolgen, zelfs voor de felste tegenstanders geen optie.

menu