.

Schrijnend filmpje over kalverentransport van Ierland naar Drogeham: dieren worden ruw behandeld

.

Landbouwminister Carola Schouten onderneemt actie na een schrijnend filmpje over een kalvertransport van Ierland naar Drogeham.

De kalveren worden op een rustplaats in het Franse Cherbourg ruw behandeld. Op beelden is te zien hoe dieren van een paar weken oud worden geschopt en met stokken geslagen. Zo hoort het niet, vindt minister Schouten. Ze brengt de kwestie onder de aandacht van de Franse autoriteiten.

Kalverhouder Jan Wisse uit Drogeham noemt de beelden ,,verschrikkelijk’’, maar hij betwijfelt of ze van recente datum zijn. Volgens Wisse gaat het om oude beelden die na wat knip-en-plakwerk opduiken in een nieuwe aanklacht van dierenrechtenorganisatie Eyes for Animals.

loading

Vorig jaar dook een soortgelijk filmpje op, toen vanuit een andere Franse controlepost. Ook toen trok Schouten in Frankrijk aan de bel. De minister concludeert dat haar bemoeienissen ,,helaas’’ nog onvoldoende hebben uitgehaald, zo meldt ze in een brief aan de Tweede Kamer.

Killarny

Het gefilmde transport vond plaats van 3 tot en met 6 maart dit jaar. Twintig trucks met gespeende kalveren vertrokken op die betreffende dinsdag uit het Ierse Killarny. In Rosslare Port werden de dieren ingeladen voor een achttien uur durende zeereis naar Cherbourg. Pas bij aankomst in Frankrijk, een kleine 24 uur later, kregen ze voor het eerst te drinken.

Op de beelden is te zien hoe de kalveren door de Fransen ruw worden uitgeladen voor de nacht. Eentje blijft dood achter in het stro.

loading

Wisse kan zich het transport nog goed heugen. Eén van de trucks arriveerde op 6 maart om kwart voor een ‘s nachts bij zijn bedrijf aan de Lytse Wei in Drogeham. Hij had de chauffeur onderweg opgepikt. Tijdens een stop ontmoette hij het filmende drietal van Eyes for Animals, dat het transport vanaf Ierland vastlegde. ,,Het waren uiterst correcte mensen.’’

Wisse wilde hen ‘s nachts bij het uitladen niet op zijn eigen erf hebben. ,,Toen hebben ze vanaf de straat gefilmd. Dat ging allemaal netjes en prima.’’ Zijn verbazing was groot toen hij een maand later op internet de gefilmde aanklacht zag tegen het kalvertransport. Hij herkende de schoppende Fransen van eerdere beelden. ,,Het is allemaal oude meuk.’’

Teleurgesteld

De Partij voor de Dieren maakt er in de Tweede Kamer een nummer van. Wisse is teleurgesteld. ,,Dit soort beelden vind ik natuurlijk verschrikkelijk om te zien. Prima dat ze dingen aan de kaak stellen. Wij willen allemaal het beste voor de dieren. Maar doe het dan wel eerlijk.’’

De Drogehamster heeft een vleeskalverbedrijf met een capaciteit van maximaal 1350 kalveren. Zijn zoon runt een bedrijf van 700 kalveren in Wâlterswâld. Het bedrijf afficheert zich als duurzaam en diervriendelijk. Jonge kalveren worden er in zeven maanden opgefokt. Daarna gaan ze naar de slacht.

De Partij voor de Dieren voert in de Tweede Kamer al langer actie tegen de praktijken in de kalvermesterij. In Nederland worden jaarlijks 1,58 miljoen kalveren geboren. Door de coronacrisis is er een overschot aan kalveren ontstaan, onder meer omdat de afzetmarkt van restaurants op slot zit.

Schouten zegt in Nederland geen dwingende productiebeperkende maatregelen op te kunnen leggen. Ze kan evenmin de import binnen Europa verbieden, zoals de Partij voor de Dieren wenst.

loading

Sinds begin april is de import van kalveren sterk gedaald. De sector belooft voorrang te geven aan Nederlandse kalveren. Vorig jaar importeerde Nederland 860.000 kalveren. Tachtig procent kwam uit Duitsland, België of Luxemburg. De overige 20 procent kwam uit andere landen als Ierland, Letland en Denemarken.

‘Moeilijke situatie’

Luxe kalfsvlees vindt grotendeels zijn weg naar Frankrijk en Italië. Het meeste vlees wordt verhandeld voor restaurants, maar die markt is ingestort. Naar het goedkopere kalfsvlees, zoals kalfsgehakt, is nog wel voldoende vraag. Wisse spreekt van ,,een moeilijke situatie’’. De banken hebben de sector zes maanden uitstel van aflossing gegeven.

De Drogehamsters kopen de meeste kalveren in Duitsland. Ierse kalveren gelden weliswaar als sterk en gezond, maar die zijn niet altijd beschikbaar. Het bedrijf krijgt uit Ierland in het voorjaar een enkel transport. Volgens Wisse verloopt dat, voor zover hij kan nagaan, netjes volgens de geldende regels. ,,Daar heb ik zelf alle belang bij. Ik betáál ze ook, he.’’

De dieren van het door Eyes for Animals gefilmde transport staan er volgens de Drogehamster florissant bij. In september maken ze plaats voor een nieuwe lichting.

Eyes for Animals weerspreekt dat het oude filmbeelden betreft. ,,Dat is een oud gerucht dat telkens weer opduikt’’, zegt Margreet Steendijk. ,,Maar dat klopt niet. De beelden zijn echt dit voorjaar gemaakt.’’

Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 4,99 per maand. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct