De bestelde pizza's.

Restaurantrecensie: Fastfood pizza's

De bestelde pizza's. FOTO LC

Het is niet moeilijk om zelf pizza’s te maken. De bodem bestaat uit bloem (liefst de fijne Italiaanse 00), lauw water, (verse) gist, snuf zout en goede olijfolie. Het geheim van een verfijnde bodem is goed kneden en het deeg een paar uurtjes laten rusten.

Ook het maken van de tomatensaus is een fluitje van een cent. Een eenvoudig recept van de Italiaanse kok Antonio Carluccio (1937-2017): uitje en teentje knoflook fruiten, tomatenblokjes uit blik erbij, snufje zout, een paar eetlepels goede olijfolie en half uurtje laten sudderen. Je kunt op het laatst verse basilicum toevoegen of wat oregano. Bodem met de saus besmeren en beleggen met wat je lekker vindt.

De pizza is oorspronkelijk een specialiteit uit Napels. Pizza’s werden op straat in houtovens gebakken en verkocht. Het was goedkoop volksvoedsel, schrijft culinair journalist Johannes van Dam (1946-2013) in zijn gastronomisch naslagwerk DeDikkevanDam. Italiaanse immigranten introduceerden eind negentiende eeuw de pizza in de Verenigde Staten en sindsdien is het mondiaal fastfood geworden.

Deze thuisproever bakt het liefst pizza’s in de houtoven. Nou pretendeert ze geen volleerde pizzabakker te zijn, maar doorgaans vinden de afnemers aan de keukentafel de baksels lekker. Een favoriet is bijvoorbeeld eentje met ui, mozzarella, tonijn, olijven, tomaat, verse basilicum, rucola en een scheut olijfolie erover.

Maar soms is het wel weer eens aardig – en ook makkelijk – om pizza’s buiten de deur te bestellen. Op twee verschillende dagen wordt bij twee verschillende pizzeria’s in de omgeving besteld.

Deze pizzabakker is in ieder geval geslaagd voor de snacks

Pizzeria Rapido in Twijzelerheide is er sinds 1995 gevestigd en bezorgt gratis 5 kilometer verderop bij de thuistesters. In Gytsjerk draait Il Porto nu ruim een jaar. In de omringende dorpen is de bezorging gratis, een ritje van 7,5 kilometer kost 7 euro extra. Maar dat blijkt pas bij het afrekenen, terwijl tijdens het bestellen aan de telefoon nog 5 euro werd gezegd.

Il Porto heeft ook snacks op het menu staan. Een onderzoek waard, zo besluiten de proevers. Is het eten – in een warmhoudbox voor de deur gezet – de bezorgkosten waard? De pizza’s zijn warm, evenals de patat met mayonaise en de kroketten.

De friet is knapperig en goudbruin. De vleeskroket en het vegetarische exemplaar gevuld met kaas en rucola zijn van het merk Oma Bobs. De krokante jasjes en de smaakvolle vullingen worden ook goedgekeurd. Deze pizzabakker is in ieder geval geslaagd voor de snacks.

De meningen over de Gytsjerkster pizza’s zijn verdeeld. De vegetarische Formaggio pesto met mozzarella, pestokaas, verse tomaat, paprika, pijnboompitten en Parmezaanse kaas voldoet aan de verwachtingen. De bodem is dun, de korst krokant. De pizza Salvatore met kaas, champignon, ham, salami, paprika, ansjovis, olijven, mosselen en asperge valt wat tegen. De olijven smaken goed, maar de ansjovis is veel te zout, oordeelt de disgenoot. Even weken in melk, dat komt de smaak van het visje ten goede.

De pizza’s van Rapido zijn beduidend goedkoper. De duurste op de kaart bij Il Porto is de Fantasia: 15,25 euro. Bij Rapido betaal je 13,50 euro voor de Meat Lover.

Makkelijk, de bezorgtijd kun je tijdens het bestellen via de website zelf aangeven. De bezorger komt wel 20 minuten later aan, want tijden kunnen altijd afwijken. Maar de pizza’s uit Twijzelerheide zijn warm, evenals de kapsalon shoarma die de tafelgenoot heeft besteld. De shoarma is goed gebakken, mals en lekker ook met aardappeltjes in plaats van patat, is het oordeel.

De disgenoot is ook te spreken over de pizza Peasana (met kaas, champignons, ham, salami, uien, spek en extra belegd met tonijn, ansjovis, kappertjes en asperges). Een smaakvolle combinatie, de bodem hapt lekker weg, de visjes zijn niet zout. De vegetarische Quattro formaggio is royaal belegd met kaas met als extra topping wat kappertjes.

Bij beide pizzeria’s zijn ook salades besteld. De ingrediënten zijn vers, toch jammer dat er geen dressings bijgeleverd worden.

Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct