Het aanzicht van het Tuincafé vanuit de botanische tuin.

Restaurantrecensie: Brunchen bij de botanische tuin

Het aanzicht van het Tuincafé vanuit de botanische tuin. FOTO LC

Na het oogstfeest in oktober sluit de botanische tuin De Kruidhof in Buitenpost de deuren. Het Tuincafé is dan op verzoek open voor groepen en partijen. En één keer in de maand bereidt pachter Dirk Kerst Koopmans een brunch.

Het is een onstuimige zondag in februari. In het Tuincafé heten Koopmans en zijn medewerkster de vijftien gasten die rond twaalf uur ’s middags binnendruppelen welkom voor de Lazy sunday brunch.

We mogen kiezen waar we gaan zitten. Er staan meerdere tafeltjes voor twee gedekt. Het wordt die bij het hoge raam met uitzicht op de (nog kale) tuin met geneeskrachtige kruiden. Tafelgenote, werkzaam in de horeca, gaat koffie halen. Ze loopt met de koffiekopjes naar het buffet waar in kannen ook thee, melk en karnemelk staat. Zo kan ze gelijk even een blik werpen op het aantrekkelijk uitziende buffet.

Als er wensen zijn, moeten we dat vooral aangeven, zegt Koopmans die op verzoek uitleg geeft over wat hij heeft bereid. De producten zijn vers, komen uit de streek en waar mogelijk biologisch. ’s Zomers kookt hij zoveel mogelijk met groente en fruit uit de tuin.

Op internet staat niet expliciet vermeld dat je dieetwensen moet doorgeven. We zijn vegetarisch, melden we toch maar. De met vlees gevulde empanadas zijn ongeschikt voor ons, zegt Koopmans meteen. Hij gaat een vegetarisch flapje maken. Maar afgezien van het bruine broodje met pulled pork, kunnen we eigenlijk alles wel eten.

We beginnen met een kommetje huisgemaakte courgettesoep. Smaakvol, niet te zout en met een scheutje room. Het donkerbruine brood is luchtig, de korst knapperig. Er zijn drie smeersels: pesto van peterselie, tapenade van zongedroogde tomaten en kruidenboter met daslook, die ochtend vers geplukt.

De boter met daslook is pittig, misschien ietwat te zout, maar daar houden we wel van. Het smeersel smaakt zelfs een beetje naar het voorjaar en vormt een geslaagd duo met het donkerbruine brood.

Hoe zou de eigengemaakte jam van blauwe bessen smaken?

loading

De bordjes zijn niet zo groot, maar we mogen zo vaak naar het buffet lopen als we willen. De tweede ronde gaan we voor een met roomkaas gevulde champignon. De paddenstoel is in de oven gegaard. Nieuwsgierig zijn we naar de oesterzwam. Die is in ei en panko gerold en daarna gebakken. De buitenkant is krokant, de binnenkant nootachtig. Lekker, dat gaan we thuis ook eens maken.

Als liefhebber van hartige taarten is de nieuwsgierigheid gewekt naar die met de blauwaderkaas. Pittig, concludeert ook mijn gast, maar dat hoort bij het type kaas. Het bladerdeeg is knapperig, ondanks dat de taart koud wordt opgediend. De lichtzure appel proeven we er niet in terug, maar het puntje smaakt naar meer.

We eindigen ronde twee met een schuitje witlof met in kleine blokjes gesneden kaas. We kunnen niet helemaal achterhalen waar de dressing uit bestaat, we menen iets te proeven van yoghurt en mayonaise. Samen met de waldorfsalade met hele walnoten, fijngesneden bleekselderij en een lichtzure appel is de witlof een welkome frisse tegenhanger.

Het aantrekkelijk uitziende donkerbruine broodje met kruidenbrie slaan we toch over. De voor ons bereide empanadas zijn gevuld met brie, peterseliepesto en een zongedroogd tomaatje. De pesto en het tomaatje voeren de boventoon.

Hoe zou de eigengemaakte jam van blauwe bessen smaken? Jammer dat de jam zo zoet is, daar zijn vast wel alternatieven voor te vinden. Datzelfde geldt voor de siroop van chocolademunt en Marokkaanse munt. Het drankje is eveneens zoet, vindt ook tafelgenote. Volgens Koopmans moet hij er veel suiker in doen om het te kunnen verkopen als siroop. Hopelijk is ook daar iets op te verzinnen, want het frisse muntdrankje smaakt voortreffelijk.

Ach, de broodjes met pittige tonijnsalade zijn op. Natuurlijk wil Koopmans nog wat bijmaken, zegt hij. Dat hoeft nou ook weer niet. We zijn eigenlijk wel vol, maar willen toch de kleine desserts nog proeven.

loading

In drie verschillende glaasjes wordt creamcheese op een bedje van gekneusde bastognekoekjes, hangop en vanillevla met een druppel blauwe bessenjam geserveerd. Was het wel vanillevla? Het smaakt naar vanille, maar heeft de textuur van custard. We weten het niet meer. Een kleine tip: kaartjes bij de gerechten plaatsen met wat er in zit?

loading

We doen eens gek en gaan voor een tweede ronde zoetigheid. Het is tenslotte een lazy sunday. De huisgemaakte brownie met walnoot nemen we als geslaagde afsluiter bij de koffie.

De twee uurtjes in het Tuincafé zijn omgevlogen. Natuurlijk, we mogen een wandelingetje in de tuin maken. De bedden zijn leeg, de bomen kaal. We verheugen ons nu al op de zomer – op 7 april gaat De Kruidhof open – en Koopmans weer aan de slag kan gaan met groente en fruit uit de botanische tuin.

loading

Het Tuincafé
Botanische Tuin De Kruidhof
Schoolstraat 29B
Buitenpost
www.dekruidhof.nl

Rolstoelvriendelijk:
Ja, alles is gelijkvloers

Parkeren:
Voor de deur zijn plaatsen gereserveerd voor mensen die slecht ter been zijn. Anders parkeren bij het treinstation op een paar minuten lopen.

Vegetarisch:
Ja

Bijzonderheden:
Op 22 maart is de laatste brunch van het seizoen. De bon wordt niet uitgeprint, maar op verzoek gemaild.

Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct