Relatie kostte gemeentesecretaris de kop

Achtkarspelen. FOTO LC

Een relatie met een ambtenaar blijkt de reden dat gemeentesecretaris Erik van der Laan van Achtkarspelen weg moest.

Dat bleek donderdagavond tijdens de gemeenteraad. Dat het vertrek onvrijwillig was, stond enigszins verstopt in de gemeentelijke begroting. Van der Laan kreeg een relatie met een vrouwelijke ambtenaar van de afdeling Sociaal Domein. Het maakte dat hij volgens de rest van het college van burgemeester en wethouders niet langer kon aanblijven als directeur van de organisatie. Bij het bekendmaken van zijn vertrek, afgelopen maart, stelde de gemeente nog dat Van der Laan op zoek was naar nieuwe uitdagingen. ,,Sa’t ik begrepen haw, hie er de útdaging hjir al fûn’’, reageerde FNP’er Tjibbe Brinkman grappend. Daarna serieuzer: ,,It bloed siedt my dat dit samar kin, en dat dit akseptearre is.’’

Nu blijkt dat er sprake was van een ,,onwerkbare situatie’’, gaf burgemeester Oebele Brouwer toe. Die wilde verder niet ingaan op details. Hoe lang de relatie geduurd heeft en of er nog altijd sprake is van een relatie blijft daarmee onbekend. Ook is niet duidelijk of Van der Laan zich in zijn werkzaamheden onbehoorlijk heeft gedragen.

Ontslagvergoeding

Uit de begrotingscijfers die donderdagavond ter tafel lagen, bleek dat Van der Laan een ontslagvergoeding van 65.000 euro mee heeft gekregen. Mocht het hem niet lukken om een nieuwe baan te vinden, dan zou daar nog 380.000 euro aan WW-rechten bij kunnen komen. Volgens Brouwer heeft Van der Laan inmiddels echter een nieuwe baan. Dat blijkt ook uit zijn LinkedIn-pagina: hij staat op het punt gemeentesecretaris te worden in de Groningse gemeente Het Hogeland.

FNP’er Brinkman kan die bedragen niet rijmen met de bezuinigingen die zijn gemeente moet doorvoeren. PvdA’er Sjon Stellinga viel hem bij: ,,Deze bedragen landen niet langs het voetbalveld.’’ Stellinga moest ooit als burgemeester van Schiermonnikoog vertrekken omdat hij een relatie met een ambtenaar had gekregen. Hij reageerde gevat: ,,Ik denk dat ik in dit specifieke geval meer recht van spreken heb. I have been there .’’

Het stak meerdere raadsleden dat ze niet meer informatie over de situatie kregen. Dat had wat meerdere volksvertegenwoordigers betreft prima in een besloten raadsbijeenkomst gekund. Een amendement om de begrotingswijziging te keren haalde het niet.