Het Openbaar Ministerie (OM) gaat onderzoek doen naar afvalbedrijf Van der Galiën Recycling in Kootstertille. Er zijn vier verdenkingen.

Het OM heeft van de Friese milieu- en omgevingsdienst FUMO vier ‘eindprocesverbalen’ ontvangen over overtredingen van Van der Galiën, laat Audrey Nijhof weten. Zij is woordvoerder van het Functioneel Parket van het OM, dat milieuzaken behandelt. ,,Wij zijn bekend met het bedrijf en het heeft onze aandacht’’, zegt Nijhof. ,,Het gaat om vier milieudelicten, vier verdenkingen.’’

Het afvalbedrijf wordt verdacht van het niet tijdig keuren van een opslagtank, het opslaan van houtsnippers in strijd met de vergunning, onjuist ontvangen bedrijfsafval en het slopen zonder melding, zo vat Nijhof de vier verdenkingen samen. Zij denkt dat de officier van justitie nog zeker twee maanden nodig heeft voor het onderzoek. Dan besluit het OM over daadwerkelijke vervolging of niet.

Lees ook: Milieudienst FUMO grijpt in bij afvalbedrijf Kootstertille, OM mogelijk ook betrokken

De FUMO laat weten dat het wel vaker zaken overdraagt aan het OM, ook over andere bedrijven. De vier verdenkingen lopen al langer en gaan verder terug dan de stofoverlast waarmee Van der Galiën de afgelopen weken het nieuws haalde.

Wat die stofoverlast betreft, heeft Van der Galiën opnieuw zwaarder en beter materieel ingezet om de hinder te beperken bij het laden van schepen met houtafval. Zo wordt sinds enkele dagen nog meer water op het afval gespoten, met een zwaardere pomp, om het verwaaien van houtstof tegen te gaan. Bovendien heeft het bedrijf ook een mobiele overslagkraan ingezet. Met deze nieuwe kraan met dichte knijpbak kan het afval netter en rustiger op de juiste plek in een schip worden ‘neergelegd’. Eerder gebeurde dit veel grover. Op die manier kwam veel stof vrij.

Lees ook: Stof dwarrelt over Kootstertille: dwangsom na dwangsom voor afvalverwerker

Vorige week werd duidelijk dat de FUMO het afvalbedrijf gedwongen heeft meer maatregelen te nemen om de stofoverlast te beperken, na uitgebreide berichtgeving in de LC vorige maand over overtredingen van Van der Galiën. Het stof - één van de vele overtredingen die de FUMO en de provincie vaststelden - belandt in de natuur en op raamkozijnen, terrasmeubels en zonnepanelen in de buurt. Het bedrijf zette vervolgens een extra ‘waterkanon’ in, maar de straal van dit apparaat was niet erg imposant. Inmiddels is er dus een krachtigere pomp ingezet.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Achtkarspelen
Natuur en milieu
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct