Wout Scheeres uit Surhuisterveen wandelde zaterdag op spalken zijn laatste marathon. Voor de strijd tegen spierziekten, voor zichzelf en voor zijn vrouw Els.

De buren hangen, in pyjama, uit het dakraam als Wout Scheeres (63) zaterdagochtend om zeven uur aan zijn 21ste en laatste marathon begint. Ook staan er enkele vrienden van Scheeres en zijn zoon Jurjen en schoondochter Ilse zwaaien met de vlag van het Prinses Beatrix Spierfonds. Onder applaus beent hij met gezwinde pas de Torenvalk in Surhuisterveen uit.

Niet te zien of te merken is dat Scheeres onder zijn broekspijpen spalken draagt, voetorthesen. Al 25 jaar heeft hij de spierziekte HMSN type 1. Daardoor heeft hij geen heffing meer in zijn voet. De spalken zorgen dat zijn voet ‘automatisch’ de vereiste beweging maakt. Maar een hardloper, zoals vroeger, toen hij echte marathons liep, is hij niet meer.

Goed doel

Toen hij de spierziekte nog maar net had, liep hij nog meerdere marathons. Het was zijn grootste hobby. Maar op medisch advies moest hij ermee ophouden. De teller stokte op twintig. De ziekte heeft jaren later veel meer greep op zijn lichaam gekregen. De problemen zitten in de handen en onderbenen. Desondanks blijft Scheeres in beweging: wandelen is tegenwoordig zijn passie. Met zijn spalken probeert hij elke dag 15 kilometer af te leggen.

Maar de marathon bleef aan hem trekken. Scheeres koesterde jarenlang de grote wens om nog één keer deze afstand te lopen. Vier weken geleden besloot hij dat hij het wandelend zou doen en voor een goed doel. Hij koos met overtuiging voor het Prinses Beatrix Spierfonds, dat onderzoek naar de genezing van spierziekten stimuleert. Want niet alleen Scheeres zelf, maar ook zijn vrouw Els (61) is erdoor getroffen.

Bibian Mentel

Iets meer dan drie jaar geleden gebeurde het. Vlak voordat hij zijn baan als locatiemanager bij een verpleeghuis verloor, kreeg zijn vrouw de diagnose ALS. Een aandoening waardoor de spieren geleidelijk aan uitvallen en waarvoor nog geen medicijn bestaat. Terwijl ze jarenlang hadden gedacht dat zij de zorg over hem zou krijgen, werd hij volledig mantelzorger van zijn echtgenote.

Haar situatie is aanmerkelijk ernstiger dan die van hem. Ze kan niet meer lopen, spreken gaat heel moeizaam en ‘s nachts ligt ze aan een beademingsapparaat. Hoe lang ze nog te leven heeft is niet precies te zeggen, aldus Scheeres. Het kan één jaar zijn, twee jaar, misschien nog vijf.

Maar hij is er de man niet naar om er een somber verhaal van te maken. Hij haalt bijvoorbeeld inspiratie uit de onlangs overleden paralympisch sporter Bibian Mentel. Kijken naar wat er nog wél kan, naar haar voorbeeld, dat is wat Scheeres graag doet.

Blubberige aardappelvelden

Dus stapt hij zaterdagochtend vroeg over uitgestorven paden door Surhuisterveen, om een tocht van 42,4 kilometer af te leggen richting het dorp Kleine Huisjes in Groningen. Het is de streek waar zijn wortels liggen en waar hij voorheen ook in de zorg werkte. Destijds fietste hij deze route als forens. Verschillende oud-collega’s staan hem er later op de dag op te wachten.

Zijn benefietmarathon is sowieso iets veel groters geworden dan hij aanvankelijk had gedacht. Tot zijn verwondering lag het bedrag aan donaties zaterdagochtend al ruim boven de 3000 euro. Alle steun doet wat met hem. En hij geeft toe: hij vindt het best wel spannend. Ook voor zijn vrouw, hoewel zoon en schoondochter de zorg waarnemen. De emoties zitten dicht onder de oppervlakte. Maar deze laatste marathon lopen is wat hij wil doen. Dus gaat hij ervoor.

Ondanks de stromende regen legt hij de marathon in 8,5 uur af. Zelfs wanneer de gps hem 3 kilometer door blubberige aardappelvelden stuurt, houdt hij de pas erin. Zijn broer staat langs de route, medewerkers van thuiszorg De Friese Wouden moedigen hem aan. Maar het allermooiste moment is bij de finish: daar zit zijn vrouw Els hem op te wachten in haar rolstoel, in de regen. ,,Ik heb nog nooit zoveel voldoening gehad van een marathon.’’

https://www.spieractie.nl/actie/wout-scheeres

Je kunt deze onderwerpen volgen
Achtkarspelen
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct