Milieudienst FUMO heeft afvalbedrijf Van der Galiën Recycling in Kootstertille gedwongen extra maatregelen te nemen om de stofoverlast te beperken. Los hiervan wordt mogelijk het Openbaar Ministerie ingeschakeld.

Medio mei berichtte de LC uitgebreid over overtredingen van het afvalbedrijf. Van der Galiën ging de afgelopen jaren geregeld in de fout bij de opslag en het verwerken van afval, stelden de FUMO en de provincie vast. De laatste maanden ondervinden buren met name hinder van houtstof. Dit fijne, bruine spul waait bij het laden van schepen met houtafval veel te ver weg. Het stof belandt elders in de natuur en op raamkozijnen, terrasmeubilair en zonnepanelen.

Na de artikelen in deze krant heeft de FUMO Van der Galiën opgedragen om extra maatregelen te nemen. Het bedrijf, dat aan het Prinses Margrietkanaal ligt, heeft inmiddels een ‘waterkanon’ aangeschaft. Althans, zo noemt de milieudienst de niet al te imposante straal. Met het apparaat wordt vanaf een ponton bij het laden van een schip extra water op het houtafval gespoten, zodat houtstof niet kan verwaaien. Van der Galiën had ook al een nevelinstallatie, voor hetzelfde doel.

Ponton beweegt mee

Volgens de FUMO wordt het ponton tijdens het laden van een schip verplaatst van de achterkant naar de voorkant van het vaartuig, precies naar de plek waar wordt geladen. Directeur Jippe van der Galiën wil niet veel kwijt over de ingrepen die hij heeft gedaan. Van der Galiën bevestigt dat hij een extra waterapparaat heeft aangeschaft en dit ook al heeft ingezet. ,,Logisch, het staat hier niet voor de pronk.’’

Volgens buurtbewoners werkt het kanon echter niet voldoende. Er kan nog steeds stof ontsnappen. De FUMO laat weten nog langs te moeten voor een controle. Dit gebeurt ,,een dezer dagen’’, zegt woordvoerder Jaap Middel. ,,Of het daadwerkelijk voldoende is, moet nog blijken.’’ Tijdens de controle bekijkt de FUMO ook of een andere overtreding, het verkeerd of te hoog opslaan van afvalstoffen of grondstoffen, inmiddels is opgelost. Na een lang voortraject heeft Van der Galiën hiervoor onlangs een boete gekregen.

loading

Cruciaal bij brand

Ondertussen overwegen de FUMO en de provincie (als zogeheten bevoegd gezag) hun ‘strategie’ verder te ‘intensiveren’ en het Openbaar Ministerie in te schakelen. Vorige maand kondigde de FUMO al aan dat het moment van zwaarder ingrijpen ‘vrij dichtbij’ is. De milieudienst noemde toen het OM - oftewel strafrecht - nog niet als optie. Nu doen de overheden dit wel.

,,Wij beraden ons nog’’, zegt provinciewoordvoerder Peter van den Meerschaut hierover. De FUMO is duidelijker: ,,Over het inschakelen van het OM wordt nadrukkelijk gesproken’’, zegt Jaap Middel. ,,In die zin wijzigen wij onze strategie dus nog wat verder. Er is hier zeker wat aan de hand.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Achtkarspelen
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct