Ingrid in Harkema naait mondkapjes (al is het de vraag hoe effectief ze zijn)

Ingrid met dochter Jiltine en zoon Duco.

Zelf mondkapjes naaien grijpt om zich heen. In Harkema fabriceerde Ingrid van der Heide-Elzinga woensdagmiddag haar dertigste exemplaar. Of ze helpen tegen het coronavirus?

In België is het een rage, in Frankrijk ook. Sinds het Universitair Ziekenhuis van Antwerpen op haar website schreef ‘Alle mondmaskers welkom’ is de beer los. Patroon en werkwijze worden fanatiek gedownload, en Belgische gedetineerden kropen massaal achter de naaimachine om uit katoenen stof mondkappen te fabriceren.

Donderdag krijgen ze navolging van een honderdtal Nederlandse gedetineerden in Sittard, Dordrecht, Nieuwersluis, Nieuwegein en Ter Apel, meldt het Algemeen Dagblad. Met instemming van minister Sander Dekker van Rechtsbescherming. Hij hoopt op een productie van 50.000 stuks per week.

Eerste was voor nagelstyliste

Het vuur sloeg ook over op Ingrid Van der Heide-Elzinga in Harkema. Normaal is ze orthomoleculair voedingsdeskundige, maar dat werk ligt nu stil. ,,In kennis dy’t nagelstyliste is, frege at ik se ek naaie koe. Ik ha it foarbyld fan ynternet helle en in pear makke.’’

Zoon Duco van zeven was meteen enthousiast en wilde er ook één. ,,Fûn er stoer’’. Dochter Jiltine van elf leek het ook wel wat. Een vriendje stak de vinger op, een kennis met ouders in het bejaardenhuis, vrienden van vrienden met functies in een zorginstelling volgden en zo ging het maar door.

loading

RIVM: niet aangetoond dat ze virus tegenhouden

Dertig heeft ze er al af. Van linnen en van zuiver katoen, zoals het Antwerpse ziekenhuis voorschrijft. ,,Us mem en myn suster naaie se no ek.’’ Om de kosten te dekken, vraagt Ingrid 5 euro per stuk.

Maar helpen ze ook echt? Woordvoerder Coen Berends van het RIVM is duidelijk: ,,Het is goed voorstelbaar dat kinderen ze leuk vinden en dat volwassenen ze ook willen dragen. Maar het is niet aangetoond dat ze beschermen tegen het virus. Dit neigt naar schijnveiligheid. Beter kun je je houden aan onze adviezen: was vaak je handen, nies en hoest in je elleboog en snuit je neus in papieren zakdoekjes.’’

loading

‘’Skijnfeilich? Ik wyt net’

Ook Ingrid is realistisch. ,,Se binne net sertifisearre, dat sis ik der mar by. It binne gjin medyske maskers.’’

,,Skijnfeilich? Ik wyt net. At ien sa gau net yn ‘e earmtakke hoastje kin, om’t er bygelyks eat yn hannen hat, is in masker fansels wol in útkomst.’’ Dan: ,,It alderbêste is fansels by mekoar út de buert te bliuwen.’’

home
net-binnen
menu