Stichting De Feanster Moune hoopt dat de Raad van State nog iets kan doen aan de hoogte van een twintigtal nieuwbouwwoningen die op de plek van een oude woon- en interieurwinkel aan de Molenweg verrijzen. Volgens de molenstichting zal de nieuwbouw nog meer zuidwestenwind uit de wieken van de ruim 150 jaar oude korenmolen halen.

Op die manier wordt het cultuur-historisch erfgoed van Achtkarspelen onaanvaardbaar aangetast, zei molenwoordvoerder Jan Durk Benedictus vrijdag tijdens een rechtszaak in Den Haag,’want als een molen stilstaat is het net een lantarenpaal en rijdt iedereen er voorbij. Alleen een draaiende molen trekt bezoekers.’ De molenstichting is zeker niet tegen woningbouw op zich, maar het mag allemaal wel een tikkie lager en verder weg van de molen. Liefst op 400 meter afstand, maar in ieder geval verder dan de 100 meter die de gemeente Achtkarspelen in het bestemmingsplan aanhoudt. En als de woningen dan in hoogte oplopen van 6 naar 7,5 meter is de stichting tevreden. De geplande bouwhoogte van tussen de 11 en 12 meter vindt de molenstichting veel te hoog omdat die teveel wind weg neemt.

Levensloopbestendig

Benedictus wees op een vergelijkbaar nieuwbouwproject in Achtkarspelen waar wel levensloopbestendige woningen van 7 meter hoog worden gebouwd. Volgens de gemeentewoordvoerster bevatte het oude bestemmingsplan voor de winkel al een bouwhoogte van 13 meter, dus is die 11 a 12 meter volgens haar alleen maar gunstiger. En verder lag er al langer een molenbiotoop van 100 meter rond de molen. ‘Van 400 meter is nooit sprake geweest. Omdat de molen al last had van gebroken wind door de bebouwing van Surhuisterveen ten zuidwesten van de molen zal de nieuwbouw niet zoveel meer wind wegnemen. En we doen als gemeente ook ons best om de molenbiotoop in stand te houden door om de zes jaar hoog opgaand groen terug te snoeien en het gebied rond de molen zoveel mogelijk open te houden,’ zei de gemeentewoordvoerster.

Inrit

Verder heeft buurman Anne Jan Lourens bezwaar tegen het bouwplan. Hij raakt een groot deel van zijn inrit naar de Molenweg kwijt. Die was eerst zes meter breed en daar blijft na de bouw van de woningen nog maar zo’n 2,5 euro meter van over. Volgens Lourens kan hij daardoor niet meer op eigen terrein met de auto keren waardoor hij gedwongen is of achteruit zijn erf op te rijden of achteruit de weg op. Dat vindt Lourens erg gevaarlijk omdat de Molenweg een drukke weg is en er ook veel fieters en wandelaars langs lopen. Volgens de gemeentewoordvoerster wijkt de situatie bij Lourens straks niet veel af van vergelijkbare gevallen waar maar één smalle oprit is,’zo druk is het daar niet en het komt wel vaker voor dat mensen achteruit de weg op moeten.’ Overigens lopen er nog gesprekken tussen Lourens en Bouwbedrijf Veenstra om de de inrit toch iets te verbreden naar 2,8 meter. Volgens Lourens is er best nog ruimte om de woningen wat op te schuiven

De Raad van State gaat alle voors en tegens nog eens tegen elkaar afwegen en doet binnen enkele weken uitspraak. Overigens is Bouwbedrijf Veenstra al druk bezig met de bouw van de eerste woningen. Het gaat om de woningen die wat verder van de molen afliggen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Achtkarspelen
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct