Het college van B en W in Achtkarspelen draait een bezuiniging op cultuur- en muziekcentrum De Wâldsang in Buitenpost niet terug, bleek donderdag in de gemeenteraad.

,,It kin net’’, zei wethouder Max de Haan. ,,Dit beslút is mei pine yn it hert makke.’’ De Wâldsang liet eerder weten dat het stopzetten van subsidie het centrum waarschijnlijk fataal wordt.

De deur blijft wel op een kier, doordat de raad een breed ondersteunde motie heeft aangenomen over ‘de continuering van het muziekonderwijs’.

Daarin wordt het college door zowel coalitie- als oppositiepartijen opgeroepen om onderzoek te doen naar het veiligstellen van muziekonderwijs en daar ook een subsidie aan te koppelen. ,,Dat is dúdlik. Dêr kin it kolleezje mei út de fuotten”, zei De Haan daarover.

De Wâldsang daarentegen is op z’n zachtst gezegd minder blij met deze uitkomst. ,,We hebben waardering voor al die raadsleden die hun best doen voor ons, maar je kunt niet én onderzoek doen naar de mogelijkheden én de bezuiniging doorvoeren. Dan blijft dat zwaard van Damocles boven ons hoofd hangen”, zegt coördinator Andries Renema. ,,Dus politiek: wees duidelijk.”

'Sûnder muzykûnderwiis krije jo sosjale en kulturele ferearming'

Voorzitter Teije Dijk van De Wâldsang sprak voorafgaand aan de vergadering het college en de raad toe om het belang van het centrum te benadrukken: ,,Sûnder muzykûnderwiis krije jo sosjale en kulturele ferearming. Dêrnjonken is der aanst gjin goede oplieding mear foar muzykkorpsen en sille korpsen yn de problemen komme. De mienskip hat grutte muoite mei dit beslút.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Achtkarspelen
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct